lauantai 20. heinäkuuta 2013

Nykyiset tietotekniikkavempaimet ovat ihan muuta kuin 10 vuotta sitten

10-15 vuotta sitten pöydällä törötti vaaleanharmaa pöytäkone, kuvaputki, näppäimistö ja hiiri. Vähän myöhemmin kannettava korvasi tilaa vieneen suurikokoisen laitteiston. Muuta tietotekniikkaa ei sitten juurikaan ollutkaan. Ehkä printteri tai matkapuhelin täydensivät repertoaaria.

Tilanne on laitteiden osalta toisenlainen nykyään. Kaikenlaista uutta pukkaa markkinoille ja siitä myös rummutetaan kuuluvasti. Ehkä siksi hankintoja tuleekin tehtyä. Yhteistä nykyisille hankinnoille on, että laitteet ovat pienentyneet aiempaan verrattuna. No, ehkä 3D-tulostin on isokokoinen, mutta sellaisiapa ei ollut aiemmin saatavilla ja siten mitään vertailukohtaa tuolle tulostimelle ei ole.

Mitä vempaimia olen hankkinut viime aikoina?
  • 3D-tulostin; tämä hankinta on ulkoistettu. Lasipalatsin Kirjasto Kohtaamispaikka Helsingissä tarjoaa mahdollisuuden tulostaa 3D-muodossa vain ratikkamatkan päässä kotoani. 3D-tulostin on siis käytössä, mutta ei omassa omistuksessa. Tuollainen omistajuushan on nykyään muotia. Uusi Windows 8.1 tukee kuulemma suoraan 3D-tulostusta.
  • Raspberry Pi -luottokorttitietokone; Walesista kotoisin oleva Raspberry Pi on edullinen (Suomessa n. 40 €) ARM-pohjainen tietokone, jolle voi ladata useita käyttöjärjestelmiä. Esim. Raspbmc:llä voin toteuttaa oman kotiteatterin ja katsoa 1080p-tasoista videota.
  • Arduino Uno -mikrokontrolleri; se ei ole tietokone Raspberry Pi:n tapaan. Kokonaista käyttöjärjestelmää ei ladata Arduinoon vaan koodia kirjoitetaan ja ajetaan laitteessa. Olen vasta saanut toimimaan Arduinon ja siinä toistaiseksi kaikki. Muut ovat rakentaneet robotteja Arduinon avulla. Kooltaan Raspberry Pi ja Arduino ovat samaa luokkaa.
  • Pebble-älykello; ensimmäinen päällepuettava laitteeni! Pebble on yllättänyt minut, sillä siitä on ollut oikeasti hyötyä. Töissä ei tarvitse koko ajan katsoa puhelinta. Kellon vilkaisu sen väristessä usein riittää. Tekstiviestit, saapuvat puhelut, sähköpostit, Viber-viestit, Facebook-päivitykset - kaikki mainitut näkyvät kellossa. Pebble on rannekellon kokoinen.
  • Firefox OS -puhelin; se on kooltaan kuin muutkin puhelimet. Idea piilee koodissa, joka on vapaata tai ainakin vapaampaa kuin kilpailijoilla. Googlehan pyytää rahaa, jos puhelinvalmistaja haluaa puhelimensa pääsevän Play-sovelluskauppaan. Firefox OS tarjoaa kaikki palikat avoimina kaikille.
Em. laitteet eivät enää vie juurikaan tilaa. Ne liittyvät Internetiin ja useat käyttävät avointa lähdekoodia (esimerkiksi Linuxia) tai hyötyvät rauenneista patenteista (3D-tukostimet). Lisäksi laitteet taipuvat moneen tilanteeseen. Kaiken kaikkiaan elämme hyvin toisenlaisia aikoja kuin esimerkiksi 10 vuotta sitten.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti