perjantai 19. heinäkuuta 2013

Firefox OS -pohjainen geeksphone Peak näyttää tällaiselta

Hankinpa suomalaiselta nettikirpputorilta Firefox OS -pohjaisen matkapuhelimen. Malli on Peak ja valmistajana on espanjalainen geeksphone. Itse asiassa kysymyksessä on Developer Edition -puhelin, joten ihan kaikkia älypuhelimen ominaisuuksia ei kannata tältä kapulalta toivoa. Tulevilla Firefox OS:n päivityksillä korjaantuu suuri osa nykyisistä puutteista.

Firefox OS on Moxilla-säätiön HTML5 -pohjainen mobiilikäyttöjärjestelmä. Sen povataan löytyvän pian halvoista älypuhelimista. Näin onkin käynyt jo mm. Espanjassa, jossa Firefox OS löytyy 69 €:n arvoisesta älypuhelimesta ZTE Openista. Kun ajatellaan, että Firefox OS on vasta versiossa 1.0, veto on ollut aika uskalias. Toisaalta myös Android oli aikanaan kovan kehitystyön alla ja silti puhelimia julkaistiin.

Oma Peak-puhelimeni saa päivityksen nk. OTA:na (Over The Air) eli suoraan puhelimeen, kunhan Mozilla ensin jäädyttää Firefox OS:n koodin. Sitten geeksphone julkaisee version 1.1. Koska kysymyksessä on Developer Version -puhelin, voin toki rakentaa oman päivitysjärjestelmän tietokoneeseeni ja ladata uuden imagen puhelimeen vaikka joka päivä Nightly-palvelun ansiosta. Tässä vaiheessa siis kehittäjien halutaan kokeilevan Firefox OS:n uusia ominaisuuksia.

Miltä Firefox OS sitten näyttää ja tuntuu? Tässä vaiheessa Firefox OS ei yllä käytettävyydessä Androidin, iOS:n tai Windows Phone 8:n tasolle. Kuten mainitsin, päivityksillä asian pitäisi korjaantua. Kuvista voi nähdä, että käyttöliittymä on samantapainen kuin muissakin mobiilikäyttöjärjestelmissä. Sormella huiskitaan edestakaisin ja ylösalas. Lisäksi Home-näppäintä (alakuvassa se alimmainen valkoinen rinkula) voi pitää pitkään pohjassa ja näin pääsee siirtymään ohjelmien välillä. Minulta meni vain muutama hetki käyttöliittymän opetteluun. Itse Peak-puhelin on hieman heppoisen oloinen, mutta se ei haittaa. Kysymys on kehittäjille suunnatusta puhelimesta eikä silloin ulkonäkö välttämättä ole se tärkein asia. Sovellukset ovat HTML5-pohjaisia. Se ei välttämättä ole hyvä asia joka tilanteessa. Esimerkiksi Facebook ja Twitter kyllä aukeavat hyvin, mutta fontti on todella pieni minun silmilleni. Firefox OS:n on kyettävä näyttämään sovelluksen kirjasimet paremmin.

On mielenkiintoista nähdä, löytyykö Firefox OS:lle vielä markkinoita. Olen lukenut juttuja, kuinka Android ja iOS ovat jo jakaneet kaiken ja muille on jäänyt vain noin seitsemän prosenttia jaettavaa. Toisaalta jotkut viittaavat siihen, että Firefox OS iskee halpoihin älypuhelimiin hintaluokassa 0-70 € ja että Android sekä iOS eivät tähän pystyisi. Myös täydellistä koodin avoimuutta on ihasteltu, mutta nähtäväksi jää, onko siitä vetoapua Firefox OS:lle. Itse olen täysin Firefox OS:n kannalla.

Käyttöliittymä on mielestäni nopea omaksua

Aika muovinen kapulahan Peak on

Firefox OS on puhelimessani
versiossa 1.0 (pre) - voisi olla
tuoreempikin

Sovelluskauppakin löytyy puhelimesta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti