perjantai 12. heinäkuuta 2013

Firefox OS -pohjainen puhelin tulossa käyttööni - jännittävää!

Firefox OS saattaa olla muutaman vuoden päästä hyvinkin tärkeä puhelinkäyttöjärjestelmä. Aito avoimuus ja vähäiset rautavaatimukset tekevät Firefox OS:sta mielenkiintoisen.

Kohdalleni sattui puhelin, joka käyttää Firefox OS:ia. Päätin hankkia sen itselleni. Toistaiseksi tiedän, että puhelimessa käytetään tavallisen kokoista SIM-korttia (= mini-SIM) ja päivitykset voi ladata samaan tapaan kuin muissakin puhelinkäyttöjärjestelmissä Internetin kautta suoraan puhelimeen. Ai niin, myös HTML5-pohjaisten sovellusten kauppa on olemassa ja toimii.

Android on melkein avoin sekin. Vain tuo sovelluskauppa tekee siitä suljetun. Puhelinvalmistajien on maksettava Googlelle pääsystä sovelluskauppaan. Microsoftin Windows Phone 8 -alusta ja Applen iOS edustavat aivan toista ääripäätä. Ne ovat suljettuja järjestelmiä.

Miksi Firefox OS on mielestäni mielenkiintoinen? No siksikin, että se saattaa löytyä jonkun suuren puhelinvalmistajan kännyköistä piankin. Firefox OS on operaattorimyönteinen käyttöjärjestelmä ja sitä voi mielen mukaan muutella. Voisi kuvitella, että eri maihin ja eri tilanteisiin sopivia kännykkäalustoja on hellpo luoda HTML5 -sovelluksia pyörittävän Firefox OS:n avulla.

PS Kirjoitan lisää, kun saan puhelimen käsiini.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti