maanantai 12. elokuuta 2013

1,5 W:n LED ei aivan riitä korvaamaan 20 W:n halogeeniä keittiössämme

Ostin Clas Ohlsonilta 1,5 W:n G4-kantaisen LED-polttimon (n. 8,5 €). Halusin kokeilla, voisiko LED-polttimo korvata halogeenin. Valaisin on sellainen aika tavallinen ja yleinen (katso kuvat alla) ja antaa valon kivitasolle.

Vaikka LED onkin pihi (1,5 W, vastaa 10 W:n halogeeniä) eikä sähköä juurikaan kulu verrattuna 20 W:n halogeeneihin, joita tähän asti on ollut käytössä, huomasimme perhepiirissä, että LED:in valo ei ulottunut yhtä kauas kuin halogeenin. Lisäksi valo oli kylmennän väristä LED:ssä kuin halogeenissä. Kaiken tämän päälle LED:in antama varjo ei ole tarkka eli valo on sellaista "tuhnaa". Tällaisen tuomion LED sai. Huomautan, että eteisessä ja ruokapöydän päällä taloudessamme käytetään LED-polttimoja.

LED-polttimo maksoi 8,5 € eli oli aika kallis. Halogeenejä saa hintaan 1,5 €/kpl, mutta ne kestävät vähemmän aikaa kuin LED:it. Toisaalta on myös muistettava, että LED:ssä oleva elektroniikka saattaa rikkoutua ennenkuin LED:it, joten se siitä LED:ien pitkäikäisyydestä.

Pakkauksessa suositellaan ko. polttimoa veneeseen tai asuntovaunuun. Tuon ymmärtää hyvin. Tehonkulutus on alhainen ja autossa ei kovin moni sentään asu koko vuotta. Asunnoissa sen sijaan toivotaan mahdollisimman korkeata mukavuutta, joten tämä LED-polttimo ei sovi meidän asuntoomme.

Annan LED:in olla kiinni valaisimessa jonkin aikaa. Haluan nähdä, miten LED valaisee, kun on yö eikä valoa tule muualta. Tosin tuosta ei juuri ole hyötyä, sillä keittiön kohdevaloahan tarvitaan juurikin silloin, kun muutkin valot ovat päällä - ainakin meillä.

Toivottavasti löydän jostain 20 W:n vastaavanlaisen LED-polttimon.

Valaisin, jonka sisällä on
koeajan LED

Polttimo koostuu yhdeksästä LED:stä

Polttimon takana on ohjauselektroniikkaa

LED pakattuna ja kaupasta tuotuna


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti