keskiviikko 14. elokuuta 2013

Chromebookiin voi asentaa Linuxin Chrome OS:n rinnalle

Chromebookissa on oletusarvoisesti asennettuna Googlen Chrome OS -käyttöjärjestelmä. Tämä tarkoittaa, että käyttäjän on tultava toimeen www-selaimen avulla.

Sain vinkin, että Linuxin voi asentaa Chromebookiin ja mikä parasta Chrome OS:n rinnalle. Näin koneessa voi ajaa esim. Libre- tai OpenOfficea. Toinen hyöty asennuksesta on se, että Linuxin avulla käyttäjä saa koneen täydelliseen hallintaan. Toki Chome OS:iakin voi varmasti ajaa roottina eli pääkäyttäjänä, mutta kun Linux on minulle ennestään tutumpi.

Asennuksen sanotaan olevan helppo. Luin ao. linkin takaa ohjeen. Kertalukemalla asennus tuntui siksi vaikealta, että en tiedä Chromebookini teknisiä tietoja. Onkohan tässä koneessani Intelin prosessori? Vaiko ARM? Luulen, että se on Intel, koska kone on Developer-versio. Ryhdyn varsinaiseen asennukseen, kun olen ensin lukenut muutaman kerran asennusohjeen ja hakenut tietoa Chromebookistani.

Tässä linkki ohjeeseen (englanninkielinen), jonka avulla voi asentaa Chromebookiin Linuxin Chrome OS:n rinnalle:

http://www.howtogeek.com/162120/how-to-install-ubuntu-linux-on-your-chromebook-with-crouton/

Edit: Chromebookini pohjassa lukee koneen malli eli Samsung XE500C21. Teknisiä tietoja: http://www.samsung.com/us/computer/chrome-os-devices/XE500C21-A04US-specs . Tosin koneeni on 3G-versio ja linkistä taitaa aueta wifi:llä varustettu laite.

Edit2: Onhan siellä pohjassa lisääkin. Tarkka malli on siis XE500C21-H02DE. Tekniset tiedot: http://www.onyougo.com/samsung-xe500c21-h02de-netbooks_pi1139523

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti