perjantai 9. elokuuta 2013

Näin Ubuntu Touch asennetaan Nexus 7 -tablettiin

Tietokoneesta tuttu Ubuntu toimii myös tabletissa

Nexus 7 -tablettiin voi asentaa Ubuntu Touchin ja päästä kokeilemaan, miltä Ubuntu tuntuu ja näyttää kosketusnäytöllä.

Ohjeet asennusta varten löytyvät englanniksi osoitteesta https://wiki.ubuntu.com/Touch/Install . Kannattaa lukea etukäteen huolellisesti kaikki dokumentaatio.

Asennus on toistaiseksi työläs

Vaikka Ubuntu Touchin asennus onnistuukin kehittäjältä helposti, tavalliselle käyttäjälle asennusta ei voi suositella. Työpöytä-Ubuntun voi ottaa käyttöön hetkessä, mutta tablettiversion asennus vaatii huomattavasti enemmän huomiota ja kärsivällisyyttä.

Nexus 7 -ja 10 -tabletit sekä Nexus 4 -puhelin ovat sopivia alustoja Ubuntu Touchia varten. Niiden bootloader voidaan nk. unlockata ja näin erilaisilla Linux-variaatioilla on pääsy Nexuksiin. Ei vain Ubuntu Touch vaan lukuisat Androidin hakkeriversiot kilpailevat käyttäjien huomiosta.

Asennus ei mennytkään aivan kuin ohjeessa sanottiin

Onneksi varasin kahvia ja purukumia asennuksen ajaksi. Seurasin ohjeita mielestäni tarkasti, mutta jotain ilmeisesti joko jäi huomaamatta tai sitten ohje ei ole enää kevään jäljiltä aivan kohdallaan.

Kokeilin Ubuntu Touchin asentamista pariinkin kertaan. Jouduin palauttamaan Androidin takaisin ja aloittamaan alusta. Asennus jäi aina siihen melkein lopussa olevaan kohtaan, jossa tiedostoa nimeltä autodeploy.zip etsitään tabletista kansiosta sdcard. Työpöytäkoneelta Ubuntu Linuxista käsin ohjattava asennus kyllä yritti työntää (push) vaadittavaa zip-pakettia tablettiin, mutta laihoin tuloksin. Kansiota sdcard ei ollut olemassa tabletissa, joten eiväthän ne zip-paketit voineet päätyä minnekään.

Luin muiden asennusraportteja Internetistä ja päätin kokeilla asennusta vielä kerran. Tällä kertaa loin Androidiin kansion nimeltä sdcard ennenkuin aloitin tekemään yhtään mitään. Toinen muutos asennusrutiiniini oli, että aivan asennuksen lopussa työnsin itse kahdella komennolla vaaditut zip-paketit tablettiin ja asensin paketit käsin (valitsemalla ne - se riitti). Komennot olivat seuraavat:

adb push /path/to/your/downloaded/saucy-preinstalled-touch-armel+grouper.zip /sdcard/autodeploy.zip

(tässä vaiheessa zip-paketin asentaminen tabletissa)

adb push /path/to/your/downloaded/saucy-preinstalled-touch-armhf.zip /sdcard/autodeploy.zip

(ja toisen zip-paketin asentaminen)

Kaksi zip-pakettia piti siis asentaa. Ensi toinen sisään ja asennus ja sitten toinen. Huomaa, että komento nimeää paketit samalla nimellä autodeploy.zip. Siksi ensimmäinen paketti pitää asentaa ensin "alta pois", jotta toinen samanniminen paketti voidaan siirtää tablettiin. Nuo komennoissa näkyvät saucy-preinstalled-touch-armel+grouper.zip ja saucy-preinstalled-touch-armhf.zip hain Ubuntu Touch Dailyn FTP-palvelimelta.

Lokakuussa saadaan lopullinen versio Ubuntu Touchista?

Lopulta tabletti boottasi Ubuntu Touchiin. Tiedän, että yo. ohje ei ole ollenkaan tarkka. Vaan tässä vaiheessa kehitystä jokaisen, joka haluaa tablettiinsa Ubuntu Touchin, on kärsittävä asentamisen vaiva ja kohdattava nuo mainitut kohdat. Nähtäväksi jää, voiko asennus tuosta helpottua uuden Ubuntu 13.10 -version myötä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti