Jos kaivataan mustavalkoista vastausta tyyliin kyllä tai ei, vastaan, että olen ottamassa asiasta selvää. Nimittäin hankin käytetyn ja edullisen Chromebook-kannettavan (ei ole vielä saapunut, tulee iltapäivällä kotiovelle), jossa käyttöliittymänä on Googlen Chrome-www -selain. Sen avulla on pärjättävä ja selainta on päivitettävä.
Yrityskäyttö
Microsoft Office tulee ensiksi mieleen, kun puhutaan tietokoneen yrityskäytöstä. Microsoftilla ei ole tarjolla Chromebookille samanlaista Officea kuin Windowsille. Sen sijaan selaimessa toimiva Office 365 saattaa toimia ja sillä voi jo lukea ja tuottaa materiaali. Mikä parasta, syntyneet tiedostot voi tallentaa jopa yrityksen omalle Sharepoint-palvelimelle, mikäli sellainen ominaisuus on yrityksessä tuettu. Näin tärkeät tiedot eivät vuoda maailmalle pilven kautta.
3G
Kyseinen Chromebook on Developer-versio. Ei se mitään. Ihan täysiverinen laite on kysymyksessä, mitä nyt saksankielinen näppäimistö on käytössä vaan sekään ei ole suomalaiselle hankala asia - vain kaksi painiketta ovat vaihtaneet paikkaa.
Laitteessa on tavallisen kokoiselle perinteiselle SIM-kortille paikka. Aion asentaa SIM-kortin ja käyttää Chromebookia missä tahansa. Akun kesto toki rajaa käyttöä. Hieman mietityttää, minne Chrome OS:ssa kirjoitetaan esim. APN- osoite, joka Saunalahdella on muotoa internet.saunalahti.
3G-yhteyteni on melko hidas, sillä SIM-kortti on minulle ylimääräinen ja sen kustannus 2 €/kk ja nopeus 256 Kbit/s (Saunalahti) eivät päätä huimaa. Onneksi Chrome-selain on varsin nopea ja näyttää sivut vikkelästi. Matkapuhelimessani puolestaan on nopea yhteys ja voin tarvittaessa jakaa puhelimen wlan-verkon ja käyttää sitä Chromebookissa.
Niitä saa jo kaupoista Suomessa
Acer ja useat muut valmistajat tarjoavat Chromebook-kannettavia. Tähän on syynä Windows 8:lla varustettujen tietokoneiden huono kysyntä. Ikävä puoli on se, että Suomessa uusi Chromebook varustettuna 3G:llä on peräti 400 €:n arvoinen. Tuohon hintaan saa myös ihan hyviä Windows 8 -kannettavia. Saa nähdä, onko Windows 8 niin suuri kauhistus kuluttajille, että siirtymistä tapahtuu muihin käyttöjärjestelmiin. Chrome OS voi sittenkin olla liian suppea monelle. Sen sijaan yrityskäyttäjä, joka työskentelee ICT-alalla, varmasti osaa hyödyntää Chromebookin ominaisuuksia.
Seuraava blogikirjoitus taitaakin sitten tulla Chromebookista.
Edit: nyt on Chromebook käytössä.
Se on Chromebook by Samsung
Näppäimistöasettelu on tässä minun kannettavassani saksalainen
Tuttu selain käytössä - sillä ja laajennuksilla pitää pärjätä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti