maanantai 10. helmikuuta 2014

ArnoldTheBat:n Chromium OS ja Dell Latitude E6420-kannettava

Nimimerkki Hexxeh tarjosi kevääseen 2013 saakka Chrome OS:n ilmaista ja vapaata versiota valmiiksi pakattuna binaarina. Koska uusia versioita ei ole sen koommin ilmestynyt, aloin etsiä, josko Chromium OS löytyisi muualta. Jopa oman Chromium OS:n kääntäminen lähdekoodista kävi mielessä.

Vaan sitten löysin Arnold The Bat:n sivuston. Latasin oitis hänen kääntämänsä Chromium OS:n. Poltin 7-zipillä purkamani imagen win32diskimagerilla isohkolle muistitikulle. Käynnistin Dell Latitude E6420-kannettavan ja painoin F12. Näin pääsin boottaamaan USB-tikulta. Chromium OS latautui tikulta koneen RAM-muistiin. Näppäimistövaihtoehtoja ei aivan kauheasti ollut. Onneksi wlan-korttini oli tunnistunut ja annoin wlan-verkkoni salasanan. Kirjauduin sisään omilla Gmail-tunnuksilla.

Aikani Työpöydällä pyörittyäni päätin asentaa Chromium OS:n kovalevylle. Avasin www-selaimen ja painoin Control-Alt-F2. Pääsin Developer Consoliin. Syötin käyttäjätunnukseksi chronos ja salasanaksi password. Sitten komensin sudo su ja vielä kerran annoin salasanan password. Nyt komensin whoami ja varmistin, että olin root. Sen jälkeen siirryin varsinaiseen asennukseen. Syötin komennon cd /usr/sbin ja edelleen ./chromeos-install. US-näppäimistöllä kauttaviivan löytäminen vei hetken. Käyttöjärjestelmä asentui ihan itsestään eikä minulta vaadittu osanottoa.

Käynnistin koneen asennuksen jälkeen. Taas piti valita näppäimistö ja oma wlan-verkko sekä syöttää Gmail-tunnus ja salasana. Sitten asennus olikin valmis. Muuten olin tyytyväinen, mutta minulla ei ollut ääkkösiä, ei ääniä, ei tukea levyhiirelle eikä flash-laajennusta. Myös herääminen lepotilasta ei onnistunut. Chromium OS kyllä toimi nopeasti ja vei vain 1,5 Gt RAM-muistia, kun tarjolla oli peräti 8 Gt. Kovalevylläkin oli runsaasti tyhjää. Pientä viilausta siis vielä tarvittiin.

Näppäimistön sain kohdalleen hetken "räppäämisellä". Kohdasta Kielet ja syöte valitsin englannin puolelta US; laajennettu ja suomen puolelta Näppäimistö; suomi. Näillä asetuksilla sain åäö-kirjaimet näkyviin. Loput vajavaisuudet saavat odottaa. Löysinkin jo tietoa, kuinka muillakin on samanlaisia ongelmia kuin minulla.

ArnoldTheBat kertoo www-sivuillaan, että sopivasti komentamalla Chromium OS:n voi päivittää. Sitä pitää kokeilla. Lisäksi aion asentaa Hexxehin viime keväisen version. Jos vaikka saisin äänet ja flash-laajennuksen pelaamaan Hexxehin avulla ja Arnold tarjoaisia päivitykset. Tuon kombinaation väitetään toimivan, mutta mitään takuita ei anneta. Siispä kokeilemaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti