lauantai 22. helmikuuta 2014

Onko osa Windows XP -koneista umpikujassa ja joutaa SER-jätteeksi?

Huhtikuussa kuluvaa vuotta Windows XP:n TUKI LOPPUU!!! Tämä tarkoittaa, että tietokoneeseen pitää mitä pikimmiten asentaa jokin toinen käyttöjärjestelmä tai vetää koneen verkkopiuha pois seinästä.

Ehdokkaita Windows XP:n tilalle on useita; Windows 7, Linux, Android tai Chromium OS.

  • Kannattaa muistaa, että jostain on hankittava käyttöjärjestelmän lisenssi eikä sellaista välttämättä ole aina saatavana tuosta vaan tai ainakaan halvalla. Esimerkiksi Windows 7 on suosittu, mutta tietokoneen omistajan harteille jää voimassaolevan lisenssin hankkiminen.

Kun käyttöjärjestelmä on valittu ja lisenssiongelmat on ratkaistu, on asentamisen aika. Tässä kohdassa saattaa tulla ongelmia tai vähintäänkin pettymyksiä eteen. Millaisia?

  • Itselläni oli aiemmin eräässä vanhassa Dell-kannettavassa Windows 7. Koska näytönohjaimessa oli vain vähän muistia, mitään läpinäkyvyyttä ei ollut käytössä graafisessa käyttöliittymässä. Lisäksi kone hidastui lukuisten päivitysten myötä huomattavasti.
  • Linux on edullinen vaihtoehto. Kun asensin em. Dell-kannettavaan Debian Linuxia, wlan-kortin ajuria ei ollutkaan noin vain saatavilla. Lopulta latasin kaupalliset ajurit erilliselle muistitikulle ja Debian huomasi asentaa ajurin.
  • Android ja Chrome OS ovat vähemmän tunnettuja tietokoneissa. Tavallinen Windows-käyttäjä ei osaa välttämättä edes käynnistää sovelluksia noissa käyttöjärjestelmissä. Niinpä joka tapauksessa vanha Windows XP -kone joutaa perheen nörtin pöydälle - jos kone sattuu nörtille kelpaamaan.
Mikäli Windows XP -kone ei kelpaa uusiokäyttöön, se kannattaa viedä pääkaupunkiseudulla Sortti-asemalle eli siitä tulee nk. SER-jätettä (Sähkö- ja ElektroniikkaRomu). Tietokone sisältää arvometalleja, joten se kannattaa purkaa. Missään tapauksessa Windows XP -konetta ei saa jättää verkkoon. Osa Windows XP -koneista on kertakaikkiaan "umpikujassa", koska korvaavia käyttöjärjestelmiä ei voida asentaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti