lauantai 8. helmikuuta 2014

Asus Eee PC 4G ja Xubuntu

Hankin nettikirpputorilta Asus Eee PC 4G -miniläppärin. Ruutu on seitsemän tuuman kokoinen ja resoluutio 800*480. RAM-muistia on 512 Mt ja SSD-kovalevyn koko on 4 Gt. Prosessori hyrrää tahtiin 900 MHz. Wlan löytyy ja muutamakin USB-liitin. Tuossahan on kaikki, mitä nyt ylipäätään voi ihminen ikinä tarvita.

Koneessa oli valmiina Asuksen toimittama hyvin nopea ja kustomoitu, mutta suppea Linux. En ollut tyytyväinen ja niinpä valitsin verkosta muuta tilalle. Xubuntu perustuu Ubuntu Linuxiin. Käyttöliittymänä toimii XFCE. Xubuntu on hyvin kevyt ja sille voi ladata mm. Chromium-selaimen, joka puolestaan on nopea. Siispä ryhdyin asentamaan Xubuntua Eee PC-koneeseen.

Kirjoitin iso-imagen muistitikulle win32diskimager-sovelluksella. Selvitin Internetin avulla, kuinka koneen BIOS tuli säätää, jotta asennuksen ylipäätään sai alkuun muistitikulta. Usb:n piti olla boottilistan kärjessä. Sitten ryhdyin asentamaan. Ensiksi pitä valita tekstipohjainen asennus, koska Xubuntu ei osannut käynnistää graafista asennusta Eee PC:n pienellä ruudulla. Sitten löytyi wlan-kortti automaattisesti (hyvä!). Seuraavaksi osioitiin kovalevy. Jouduin tekemään osioinnin käsin. Xubuntu ei tässä kohdassa ehdottanut automaattista osiointia. Lopulta asennus alkoi hakea muistitikulta ja verkosta tiedostoja. Asennus kesti aika kauan. Jouduin poistumaan kesken, kun oli muuta tekemistä. Tämä aina harmittaa minua. Olisi parempi kirjoittaa vaikka blogipostausta ja valvoa asennusta.

Kun palasin, jatkoin asennuksen loppuun. Tarkistin, että wlan toimi ja äänet kuuluivat. Edelleen halusin tietää, paljonko muistia kuluu, kun Chromium-selain on käynnissä. Myös asennuksen ottama tila kovalevyllä kiinnosti. Komennot top ja df -h auttoivat. Ensimmäisellä sain tietää keskusmuistin kulutuksen 450 Mt (50 Mt jäljellä) ja jälkimmäisellä kovalevyn käytön ~ 2 Gt (jäljellä ~ 1 Gt).

Xubuntu tosiaan ottaa kaiken irti Eee PC:stä. Kone on hyvin hiljainen SSD-kovalevyn ansiosta. Chromium puolestaan tarjoaa nopeaa surffausta. Toki mm. näppäimistö on aivan surkea. Kirjoittaminen on vaikeaa, koska näppäimet ovat pienet. Vaan se on pientä. Nyt vuonnna 2007 esitelty ja BIOS:n mukaan 2008 käyttöön otettu miniläppäri on kuin uusi ja ajaa viimeisintä softaa. Tykkään!

Näytön koko on 7"

Graafinen käyttöliittymä XFCE

Chromiumille jää aika vähän tilaa, koska
näytön tarkkuus on alhainen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti