perjantai 27. syyskuuta 2013

Applea ei kiinnosta NFC vaan iBeacon

Kokeilin aikaisemmin Windows Phone 8 -alustalla NFC:n (Near Field Communication) toimivuutta. Hankin NFC-tarroja ja kirjoitin niihin tietoa, jota sitten kuin Nokia Lumia -puhelimella. Tästä voi lukea enemmän aiemmasta blogikirjoituksesta: http://sakarinkurssit.blogspot.fi/2013/02/nfc-tageja-kokeilemassa.html .

Toivoin, että NFC yhdistäisi eri mobiilialustat ja näin luomiani NFC-tarroja olisi voitu lukea kaikilla puhelimilla merkistä riippumattta. Näin ei näytä käyvän. Nimittäin Applea ei kiinnosta NFC. Heillä on iBeacon (engl. beacon = majakka).

Mikä tahansa Applen laite, joka tukee BLE 4:sta (Bluetooh Low Energy) voi toimia iBeaconina. BLE 4:n lisäksi laitteessa pitää olla asennettuna iOS7. Tuettuja laitteita ovat iPhone 4s tai uudemmat. iPadeista tuetaan iPad 3 tai uudempia sekä iPad Miniä.

Mitä iBeaconilla tehdään? Mikä se on? Esimerkki: tulet kauppaan sisään ja sinulla on Applen iPhone 4S tai uudempi puhelin. Kun pääset iBeaconin kantaman sisään, puhelimen ruudulle ilmestyy vaikkapa tervetuliaiset ja sen jälkeen mainoksia. Kun poistut kaupasta, saat esitietoa tulevista tarjouksista. iBeaconina ei kaupassa toimi Applen laite vaan varta vasten valmistettu pieni tietokone, joita on tulossa markkinoille ihan pikapuoliin ja joita mm. Estimote taitaa jo myydä. iBeacon on siis pidemmän kantaman (~ 70 m) NFC. Se soveltuu myös lähimaksamiseen. Vaan voih, iBeacon toimii vain Applen laitteilla toistaiseksi. Edes Android ei ole tuettu... edit: onpas! Siis Android 4.3 tai uudempi on.

iBeaconia pääsee kokeilemaan *melkein* kuka tahansa! Tarvitaan kaksi Applen laitetta, jotka tukevat BLE 4:sta ja joissa on asennettuna iOS7. Molempiin asennetaan Storesta löytyvä ohjelma Estimote Virtual Beacon. Toinen laitteista toimii iBeaconina eli lähettää tietoa ja toinen puolestaan vastaanottimena. En itse vielä päässyt kokeilemaan kyseistä ohjelmaa, koska tyttärellä iPhone 4, joka ei siis ole tuettujen laitteiden listalla. Minulla puolestani on iPad Mini, joka täyttää vaaditut kriteerit. Lupaan kokeilla heti, kun vain on mahdollista!

Ehdin jo etsiä tietoa siitä, kuinka Raspberry Pi:stä voisi rakentaa iBeaconin. Varmasti sellainen saadaan pian aikaan ellei ole jo olemassa. Toivottavasti joku rakentaa Linux-distribuution, jossa kaikki palikat on kasattu.

Löytyi lopulta USA:n Storesta
iPhone-sovelluksena

Nyt pitää vielä löytää toinen
iOS7-laite, jossa on
BLE 4Ei kommentteja:

Lähetä kommentti