sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Vanhalle Dell Latitude X1 -tietokoneelle uusi elämä Windows 7:n jälkeen - Linux kehiin

Windows 7 ei kertakaikkiaan jaksa enää pyöriä tässä vanhassa raudassa. Merkki on Dell ja malli Latitude X1. RAM-muistia on 1,25 Gt, kovalevy on 30 Gt:n kokoinen ja prosessorina hyrrää 1,1 GHz:n Mobile Pentium.

Kun pitkästä aikaa käynnistin Dellin, alkoi vimmattu päivitysten automaattinen lataaminen ja asentaminen. Toki tiesin, että näin tulee käymään. Vaan joka kerran päivitys tuntuu hidastavan konetta entisestään. Vanha IDE-liitäntäinen kovalevyparka senkuin "laulaa" koko ajan. Työt eivät siltä lopu.

Mitä voisi ajatella Windows 7:n tilalle? Tarjolla on useitakin käyttöjärjestelmiä:

  • Varma valinta nopeutta haettaessa on Debian Linux. Se ottaa raudasta kaiken irti, sillä Debian käynnistää vain vähän prosesseja. Lisäksi ikkunamanagerit jättävät RAM-muistia sovelluksille.
  • Ubuntu Linux tai sen kevennetty versio Lubuntu voisivat tulla kysymykseen. Varsinkin Lubuntu kävisi oikein hyvin keveytensä takia. Erilaiset Ubuntut voivat auttaa silloin, jos Debian ei tunnista kaikkea tietokoneen osia automaattisesti.
  • Chrome OS voisi myös tulla kysymykseen. Nimimerkki Hexxeh julkaisee Chromium OS:ia, joka perustuu Chrome OS:n lähdekoodiin. Koska olen jo jonkin aikaa käyttänyt Chromebookia ja selvinnyt sen kanssa hyvin sekä itse asiassa pitänyt Chrome OS:sta, olisi luonnollista valita Chromium OS. Vaan miten saan Dellin boottaamaan Chromium OS:n muistitikulta? Tuskin mitenkään. BIOS on niin vanha. Ulkoinen DVD-asema sentään löytyy edelleen taloudestani.

Em. vaihtoehdot nojaavat jokainen Linuxiin. On aika jännää, että sekä vanhaan PC-koneeseen että uuteen matkapuhelimeen asennetaan Linux. Android, Sailfish, Firefox OS - kaikissa niissä pyörii graafisen käyttöliittymän alla Linux. Niin myös vanha Dellini saa Linux-päivityksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti