sunnuntai 22. syyskuuta 2013

CyanogenMod yrittää mobiilikäyttöjärjestelmien kärkikolmikkoon

Kun Android-puhelinta halutaan virittää, se pitää ensin "rootata". Sen jälkeen puhelimeen voi asentaa jonkin muun kuin puhelinvalmistajan tarjoaman ROM-imagen. Näin toimii myös suosittu CyanogenMod.

Nyt CyanogenMod on ilmoittanut haluavansa oikein ekosysteemiksi ja kolmannelle sijalle. Tämä tarkoittaisi, että edellä olisivat Android ja Apple. Taakse jäisi mm. Microsoft Windows Phone -alustallaan.

Millä eväillä Android-käyttäjiä voisi houkutella vaihtamaan modattuun Androidiin eli CyanogenModiin? Ensimmäiseksi ROM-imagen asentamisen tulee olla nykyistä helpompaa. Tähän on luvattu parannusta. Tällä hetkellä asennus on monelle liian monimutkaista. Toiseksi CyanogenModin pitää tarjota jotain sellaista, jota Androidissa ei ole. Mitä se voisi olla? Luin, että Applesta tuttu AirPlay olisi tulossa CyanogenModiin. Näin puhelimesta voisi "striimata" audiota ja videota AppleTV:n kautta. Myös suunnitelma Googlen Chromecast-mediatoistinta varten on olemassa. CyanogenMod voisi siis olla monipuolisempi kuin Android itse.

Kolikon kääntöpuolelta löytyy myös kerrottavaa. CyanogenModin uusin ROM-image ei toimi enää vanhoissa Android-puhelimisssa. Olisin itse nähnyt tilanteen, jossa hankin vanhan Android-puhelimen, asennan siihen uuden CyanogenMod-ROM-imagen ja nautin uuden käyttöjärjestelmän nopeudesta, stabiiliudesta ja tietoturvasta. Näin ei siis tule käymään. Entäpä jos hankin uuden Android-puhelimen? Sellaisessakin tilanteessa on omat ongelmansa. Takuu taitaa nimittäin raueta, kun asennan puhelimeen CyanogenModin.

Toivon CyanogenModille vilpittömästi onnea ja menestystä - jo senkin takia, että kysymyksessä on OpenSourceen perustuva projekti.  Mobiilikäyttöjärjestelmiä alkaa olla jo niin paljon, että vain ketterimmät selviävät hengissä. Nähtäväksi jää, onko CyanogenMod yksi niistä. Aion asentaa kyseisen käyttöjärjestelmän heti, kun asennus helpottuu. Palataan asiaan silloin uudestaan.

8 kommenttia:

 1. Minulla on cyanogenmod 11 eli android 4.4 kitkatti. Hyvin on toiminut, mutta saunalahden 4g ei enää toimi. Kaikkea ollaan kokeiltu. Puhelin on Samsung I9505 eli S4.

  VastaaPoista
 2. Aika uusi puhelin sinulla on! Pystyykö puhelimeesi rakentamaan multi-bootin? Olisi CM ja Android.

  VastaaPoista
 3. Enpäs tiedä. Auttaisiko se muka 4g ongelmaan ? Eli hyppisin aina touchwiziin kun haluaisin 4g:n ? Ja outo tuo kommentti "CM ja Android" sillä CM on puhdasta androidia. Puhtaampaa kuin touchwiz. Haitko juuri tätä ?

  VastaaPoista
 4. Androidin sovelluksia ei pääse tutkimaan, koska ne ovat suljettuja. Lisäksi Play-kauppa on kaupallinen sovellus, josta puhelinvalmistajan pitää maksaa Googlelle saadaksen Play:n puhelimeen. CyanogenMod haluaa tarjota sovelluksia, joiden koodi on vapaasti saatavilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cyanogenmod ei tarjoa mitään sovelluksia vaan sen käyttökokemuksen mitä google oli alunperin tarkoittanut. Samsung ja LG ovat pilanneet käyttökokemuksen omilla käyttöjärjestelmillään. Kun pistää sen androidin päälle kaikenlaisia lisäyksiä niin alkaahan se väkisinkin tökkiä. Htc on tosin ainut ketä on onnistunut tässä todella hyvin. Puhelinvalmistajat eivät maksa play-kaupasta vaan siitä, että saavat käyttää androidia. Sopimukseen kyllä kuuluu androidin suurin sovelluskauppa.

   Poista
  2. Mutta entä tämä? http://www.news.nom.co/android-may-be-free-but-manufacturers-7834493-news/

   Poista
 5. Okei aihe karkasi nyt ihan käsistä. Luin vielä kirjoituksesi uudestaan niin voin siihenkin korjailla pari asiaa. Kun puhelimen omistaja päättää vaihtaa CM niin hän ei kyllä katso mitä lisä ominaisuuksia hän saa sen mukana. Ne ketkä vaihtavat cm niin haluavat nopeutta ja yksinkertaisuutta. Googlen play versiot tarjoavat tätä, mutta niitä ei ole kauheasti tarjolla. CM antaa käyttäjälle siis paljon sulavamman kokemuksen. Esim touchwiz oli hyvin takkuinen kaikesta tehosta huolimatta. CM on meilkein sama kuin googlen stock android eli vanilla kokemus. Tietysti CM omilla lisäyksillä maustettuna.

  http://beta.download.cyanogenmod.org/install

  Tässä on CM uusin juttu. Ei tarvitse rootata tai mitään muutakaan ihmeellistä. CM asennus sujuu meilkein yhtä helposti kuin sovelluksen asentaminen. Eikä ole edes huono vitsi.

  VastaaPoista