Hankin noin kuukausi sitten käytetyn Chromebookin (series 5). Laite ei ole niitä uudempia seiskasarjalaisia, joita parhaillaan myydään vaikkapa Gigantissa. Mistään nopeasta tietokoneesta ei ole kysymys. Näppäimistökin on saksalaisella layoutilla varustettu.
Vaan ei haittaa nuo em. "rajoitteet". Olen tottunut nyt Chromebookiini. Hoidan sen avulla päivittäiset asiat. Laite käynnistyy noin 10 sekunnissa. Akku kestää suunnilleen työpäivän verran. 3G-korttipaikka löytyy. Massamuisteina toimivat USB- ja SD-kortit sekä pilvipalvelut. Ehkä tärkein asia verrattuna Windows-kannettavaan on juuri tuo käynnistys. Ehdin tehdä Chromebookilla jo monta asiaa, kun Windows vasta latautuu (Windows 8.1 Consumer Preview). Minulla on usein päivän mittaan tilanteita, jolloin tietokone on hyvä saada nopeasti toimintakuntoon. Chromebook kykenee tähän.
Sovelluspuolelle kaipaan enää Microsoftin Office 365:sta ja siihen mahdollisuutta tallentaa tiedostot SharePoint-palevelimelle. Enempää en tarvitse. Ehdottomasti harkitsen nopeamman Chromebookin hankintaa, kunhan sellaisia tulee saataville käytettynä. Nimenomaan ARM-pohjainen laite kiinnostaa. Mitään syytä ARM:in suosimiselle ei ole. Ehkä ajatus on peruja Raspberry Pi:stä, jossa on ARM-prosessori.
Vaikka nykyinen Chromebookini on kannettava perinteisessä muodossa ja vaikka siinä on Intelin prosessori, silti voidaan sanoa, että Chromebook muiden laitteiden muassa on kaatamassa Microsoft-Intel -ylivaltaa. ARM-pohjainen Chromebook on vielä kauempana pyhäksi ja ikuiseksi julistetusta Microsoftin ja Intelin liitosta.
Mutta Googlehan tietää kaiken. Kun käytän Chromebookia, Googlelle jäävätt selaushistoriat ym. Ne lukavat sähköpostini jne. Kyllä, näin on. Kun kyllästyn, asennan Chromebookiin Linuxin. Sellaisiakin on, jotka toimivat nimenomaan tässä koneessa. Sitten alan käyttää pilvipalveluja, joissa on salaus. Vaan ei sekään kuulemma auta mitään :P. Tieto ei silti pysy piilossa Googelta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti