maanantai 16. syyskuuta 2013

Google Coder-alusta ja Raspberry Pi - osa 1

Google julkaisi Coder-alustan Raspberry Pi:lle. Ideana on, että edullisen RPi-tietokoneen avulla voi koodata HTML5 -sovelluksia. Käyttöliittymä on yksinkertainen ja helppo omaksua. Katso video.

Koska oma "Raspini" ei ole juuri nyt kiinni missään monitorissa, päätin jakaa Google Coderista kertovan blogikirjoituksen kahteen osaan. Käydään ensin (osa 1) läpi, mistä Coderin voi ladata ja millä ohjelmalla kirjoittaa SD-kortille. Kunhan myöhemmin pääsen varsinaisesti kokeilemaan Coderia, kerron kakkososassa (osa 2), miltä Coder vaikutti.

Coderin kotisivun osoite on helppo muistaa. Kirjoitetaan www-selaimeen osoite goo.gl/coder . Kyseisellä sivulla on painike, jonka kautta voi siirtää omalle tietokoneelle noin 1 Gt:n kokoisen zip-paketin, jonka sisällä on varsinainen SD-kortille kirjoitettava image.

SD-muistikortin tulee olla vähintään 4 Gt:n kokoinen. Kortin nopeuteen *kannattaa* mielestäni kiinnittää huomiota. Minusta nopeimmilta korteilta ajettavat Linuxit toimivat merkittävästi paremmin kuin hitaammilta. Tämä tietysti kuulostaa selvältä asialta. Painotan kuitenkin, että nopean ja hitaan SD-kortin nopeusero on huomattava. Ei kannata säästää kortissa.

Kun image on purettu zip-paketista ja SD-kortti on hankittuna, pitää valita sopiva kirjoitusohjelma. Windowsille, Macille ja Linuxille on jokaiselle olemassa erilaisia kirjoitusohjelmia. Minulla on SD-asema kannettavassa tietokoneessa, jossa on asennettuna Windows. Imagen voi kirjoittaa useillakin ohjelmilla. Käytän itse ohjelmaa nimeltä win32diskimager. Se löytyy helposti Googlen avulla. SD-kortin kirjoittamista en nyt käy tässä läpi.

Imagessa on sisällä kuulemma ihan tavallinen Raspbian, joka on siis Raspberry Pi:lle sovitettu Debian Linux. Julkaisen kakkososan, kunhan olen kokeillut Coderia Raspberry Pi:ssä. Luin, että Apple Bonjour-ohjelma pitää asentaa Windowsiin, jotta pääsee käyttämään omassa wlan-verkossa Raspissa pyörivää Coderia. Raspin voi silloin sijoittaa jonnekin kirjahyllyyn. Monitoria, näppistä ja hiirtä ei tarvita. Toisaalta luin myös, että Coderin voisi asentaa myös vaikkapa Ubuntuun. Silloin ei tarvitsisi edes Raspia vaan kannettava ja Ubuntu riittäisi. Vaan palataan kakkososaan, kun on uutta kerrottavaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti