Lataan Nexus 4 -puhelimeeni Android 4.4:n, kun se tulee parin viikon kuluessa saataville. Mutta sitten käyneekin niin, että Nexus 4 jää ilman, ihan Applen malliin, Android 5-versiota (olettaen, että 4.4:n jälkeen ilmestyy 5). Onko siis tyytyminen vanhaan käyttöjärjestelmään? Ei välttämättä. Mikäli CyanogenMod tarjoaa Androidin 5:n koodiin perustuvaa versiotaan, "flashaan" sen oitis Nexus 4-puhelimeen.
Jokin aika sitten CyanogenMod ilmoitti lähtevänsä tosissaan mukaan puhelinkäyttöjärjestelmämarkkinoille. Aikansa harjoiteltuaan markkina on kypsynyt ja CyanogenModillekin on syntynyt oma markkinarako. Google tosin onnistui viilaamaan Android 4.4:n sellaiseen kuntoon, että se toimii jopa vain 512 Mt:n RAM-muistilla. Mutta kun kerran Kiinassa myydään noin miljoona Android-puhelinta päivässä, se tarkoittaa, että vanhentumassa olevia puhelimia on riittävästi CyanogenModia varten. Eri asia sitten on se, voiko edes CyanogenMod tarjota puhelimelleni käyttöjärjestelmää, jos Google kerta kaikkiaan jättää tukematta Androidin lähdekoodissa puhelintani. Silloin edes CyanogenMod ei pysty tarjoamaan minulle mitään päivitettävää.
CyanogenModilla tuskin pääsee Googlen Play-kauppaan. On siis etsittävä asennttavia sovelluksia muualta. Ei se mitään. Näin pääsee tutustumaan vapaisiin ohjelmiin, joiden lähdekoodi on saatavilla. En usko, että eroa käytettävyydessä on. Sen sijaan tietoisuus siitä, että sovellus on vapaa, on tärkeä asia. Se ei tosin estä sovellusta toimimasta käyttäjää vastaan. Haittakoodia voi olla vapaankin sovelluksen sisällä. Vaan ainakin viat on astetta helpommin selvitettävissä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti