perjantai 8. marraskuuta 2013

Triplaboottaa Nexus 4; Android, Firefox OS ja Ubuntu Touch

Yllätyin suuresti (aika kevyt ilmaisu!), kun luin, että Nexus 4 -puhelimen voi säätää boottaamaan peräti kolme puhelinkäyttöjärjestelmää. Nämä ovat Android, Firefox OS ja Ubuntu Touch. Kaksi viimeistä ovat saattaneet mennä ohitse. Kerronpa, että Firefox OS:ia tarjotaan jo Euroopan puolella Saksassa, Puolassa ja Espanjassa parin operaattorin toimesta. Ubuntu Touch ei ole vielä saatavana suoraan puhelimeen asennettuna vaan se on erikseen ladattava ja flashattava Nexus-laitteisiin. Ubuntun asensinkin jo aiemmin Nexus 7 -tablettiin.

Asennus varmasti kestää pitkään - ainakin minulta. Siinä on monta kohtaa. Taidan odottaa siihen saakka, kun Android 4.4 julkaistaan. Lisäksi pitää opetella laitteen palautus, jos ja todennäköisesti kun jotain menee pieleen.

Miksi ihmeessä kannattaa asentaa useita käyttöjärjestelmiä yhteen puhelimeen? Tietokoneisiinkin voidaan luoda nk. multibootteja, joilla saadaan aikaan Windowsin ja Linuxin rinnakkainen asennus. Aihe on niin tuttu PC-puolelta, että tuntuu luontevalta toteuttaa samaa kaavaa myös puhelimissa.

Jokin aika sitten Microsoft pyysi päästä Androidin rinnalle toiseksi käyttöjärjestelmäksi erään suuren valmistajan puhelimiin. Pitäisikö minunkin antaa paikka Windows Phone 8:lle omassa Nexus 4:ssa? Tämä tuskin on mahdollista, mutta, hei Microsoft, pääset sijalle neljä Androidin, Firefox OS:n ja Ubuntu Touchin jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti