maanantai 8. lokakuuta 2012

Internetin reititys vaarassa - Personal Computing palaa?

1990-luvun alussa eli "ysäriaikana" olivat pöydän ääressä vain PC ja PC:n käyttäjä. Sen jälkeen on tullut kaikenlaisia verkkoja ym. hömpötystä. Jotkut ovat rikastuneet esimerkiksi sovelluksia myymällä ja toiset taas menettäneet viimeisetkin rahansa vaikkapa nettipokerissa.

Nyt kaavaillaan kilpailun avaamista Internetin reitityksen osalta. On kerrottu, että se tietää nykyisenlaisen Internetin loppua. Ei voisi noin vain päivittää blogia tai Facebookia mistä tahansa päin maailmaa. Internet kyllä olisi olemassa, mutta se olisi kontrolloitu ja jaettu osiin. Enää ei esimerkiksi olisikaan niin helppoa etsiä Interrail-reissuja varten eurooppalaista halpahintaista kotimajoitusta.

PC siis palaisi tällaisessa tilanteessa *ainakin hetkeksi* juurilleen. Windows XP:n omistajat hurraisivat, sillä mitkään virukset eivät enää uhkaisi, kun eivät ne sentään pystyisi hyppäämään tietokoneeseen. Jälleen pöydän ääreen kokoontuisivat se PC:n käyttäjä ja PC (tai Macci).

Onko siis tulkittava niin, että nykyinen Internet on ollut varsinainen Sampo, El Dorado, kohtu tai mitä vaan varsin hienoa ja toimivaa? Tulevaisuusko on kylmä, kansoja toisistaan erottava ja itsekkyyttä lisäävä - siksi, että Internetiä ei enää olisi nykyisessä muodossa? Nooh, ei nyt manata.

Muistan ajan, jolloin ei ollut Internetiä. Silloin katsottiin paljon televisiota..., jos sieltä sattui tulemaan jotain. Sama ongelmahan on tosin nykyäänkin. Ohjelmaa on ja sitä vain tuijottaa näkemättä mitään. Ennne sentään ohjelmat alkoivat vasta illalla tai korkeintaan iltapäivällä. Kuunneltiin myös radiota. Internetin mahdollisen kuihtumisen seurauksena siis perinteiset mediat vahvistuvat? Sanomalehti ja sen yleisöosasto onkin yhtäkkiä kova sana. Kirjastojen lainamäärät lähtevät jyrkkään nousuun? Kansa alkaa sivistyä aivan uudella tavalla - juuri sellaisella, jollaisella aina toivomme, kun katsomme lapsiamme?

Tulevaisuutta on vaikea ennustaa eikä voida tästä Internetin reitityksestäkään tietää, mihin suuntaan se kääntyy. Yksi asia on varma. Rahalla on ottajansa ja reititys merkitsee joillekin rahastuksen paikkaa. Saisinko siis ostaa paikan business-luokasta eli Googlen tarjoaman Internet-yhteyden?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti