maanantai 15. lokakuuta 2012

Quo vadis Raspberry Pi (eli nyt 512 Mt RAM-muistia)?

Raspberry Pi on harrasteluun tarkoitettu pieni ja hyvin edullinen tietokone. RAM-muistin määrä (256 Mt jaettu näytönohjaimen kanssa) ja vaatimaton prosessori (ARM 700 MHz) tekevät laitteesta juuri niin sympaattisen kuin vain voi ajatella. On tultava toimeen niukan ympäristön kanssa. Toisaalta kovalevynä voi toimia suurikin SD-kortti.

Olen miettinyt juuri Raspberry Pi:n kohdalla Androidin kohtaloa. Matkapuhelinmaailmassa Googlen Android-puhelimia otetaan päivittäin käyttöön valtavia määriä, mutta niitä ei poistu samassa suhteessa. Tuloksena on tilanne, jossa taskustani löytyy edelleen pikkuinen Huawei, jossa on asennettuna Android 2.2, kun uusimmat ja hienoimmat puhelimet osaavat ajaa Android 4.1.x -versiota. Apple puolestaan tiputtaa pois vanhaa rautaa. Oma iPhone 3GS sai vielä IOS 6 -päivityksen. Pitääkin päästä puhelimesta eroon, sillä 3GS tiputetaan pian tuettujen listalta. Apple pitää markkinoilla vain päivitettäviä puhelimia ja toimii siis toisin kuin Google Androidin kanssa.

Siispä, Raspberry Pi:n kun tilaa tänään, saa käyttöönsä 512 Mt RAM-muistia. Prosessorin voi lisäksi ylikellottaa gigaan asti. Näin esimerkiksi jokin Linux kevyellä ikkunamanagerilla toimii hieman nopeammin kuin aiemmmin. Minne siis menet Raspberry Pi (= Quo vadis)? Onko puolen vuoden päästä saatavana 1 Gt RAM -muistin omaavia "vattukoneita"? Mikä mahtaa olla tilanne vuoden päästä? Olen ymmärtänyt, että ideana on tarjota noin 30 €:n hintaista tietokonetta, jossa on riittävästi puhtia käyttöjärjestelmän ajamiseen, jotta mm. Raspberry Pi:n kylkeen voi kytkeä erilaisia elektronisia lisä- ja harrastelaitteita (vaikkapa kotitalouden valojen hallinnointi tietokoneelta).

Onneksi on tulossa RISC OS! Näin oma "vattuni" saa ripeän käyttöjärjestelmän, joka toimii "maailman tappiin" asti eikä päivity turhan usein. Nimittäin tilanne on ikävä, mikäli "vanha kunnon" Raspberry Pi, jossa on vain 256 Mt RAM, ei jaksakaan ajaa ensimmäistäkään käyttöjärjestelmää. Mitä sillä koneella sitten tekee? On kiellettyä ajaa päivittämätöntä Linuxia siinä missä Windowsiakin. Siksi RISC OS on enemmän kuin tervetullut. RISC OS kokoaa kaikki Raspberry Pi:n käyttäjät yhteen - oli paljon tai vähän RAM-muistia - eikä synny riitaa vaan yhteistyötä ja keskustelua. Näin näen asian. Ehkä liioittelen asiaa, ehkä en.

Aiemmin oli helppo syyttää Microsoftia siitä, että aina vain saatiin uusi Windows, jota vanhat tietokoneet eivät jaksaneet pyörittää. Oli pakko hankkia RAM-muistia ja uusi näytönohjain. Nyt voisin ostaa jälleen uuden kokonaisen tietokoneen vain 30 € hintaan (ja yrittää myydä vanhan Raspberry Pi:n pois). En tee mitään. Jään tien varteen kyselemään, minne Raspberry Pi on menossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti