lauantai 8. joulukuuta 2012

Älä heitä pois vanhoja Micro-SD -kortteja - käytä niitä Raspberry Pi:ssä

Raspberry Pi:n käyttöjärjestelmät (esim. Raspbian) kirjoitetaan SD-kortille, jolta kone käynnistetään. Tämähän on ihan selvä juttu, ei siinä mitään. SD-kortti saisi olla mahdollisimman nopeaa sorttia, mikäli käyttöjärjestelmä on raskas ajaa.

Löysin pöytälaatikosta kortin, jota halusin kokeilla Raspberry Pi:n kanssa. Kortti oli ihan tavallinen Micro-SD (2.0 Gt), jota olen myös käyttänyt puhelimessa aivan näihin päiviin asti (kuvassa oikealla sovittimen kera).

Kirjoitusnopeus tällaisilla korteille on hyvin alhainen. Lukunopeudessakaan ei ole hurraamista. Niinpä ei ole järkevää kirjoittaa kortille Raspbiania. Siispä valitsin RISC OS:n, koska se on pienikokoinen ja nopea verrattuna Raspbianiin. Voisiko RISC OS suostua käynnistymään Micro-SD -kortilta ja toimisiko RISC OS nopeasti? Kokeilemaan vaan!

Latasin RISC OS:n imagen osoitteesta http://www.raspberrypi.org/downloads . Kirjoitin imagen Micro-SD-kortille Windowsissa. Sitten boottasin Raspberry Pi:n. Ääh, tuli vain sellainen 640*480 -kokoinen kuva. Ei hyvä. Mikä nyt neuvoksi? Yritin päivitystä. Latasin päivitystiedoston, joka on nimeltään RISCOS.IMG. Kopioin päivitystiedoston kortille vanhan samannimisen päälle. Jälleen boottasin - ja onnistui! Eikä Micro-SD-muistikortti tunnu edes hitaalta, vaikka niistä varoitellaan. Yes! Nyt minulla on yksi "kovalevy" lisää Raspberry Pi:lle.

Micro-SD -kortti oikealla alhaalla, sovitin yläpuolella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti