lauantai 22. joulukuuta 2012

Joulun Vintage-paketti saapui - Acorn BBC B

Kauan sitten, 1980-luvun alussa, oli ajanjakso, jolloin PC-tietokoneet maksoivat paljon eikä kansalla ollut varaa ostaa sellaisia. Niinpä kotitaloudet hankkivat huokeampia tietokoneita, joita saattoi ohjata  BASIC-kielellä. Tällaisia koneita olivat mm. Sinclair ZX81, Sinclair Spectrum, Vic 20 ja Commodore 64. Itse asiassa kyseisten halpojen tietokoneiden kirjo oli hyvin laaja. Suomalaisetkin olivat mukana omalla Salora Fellow -kotitietokoneella.

EBay-huutokaupasta voi nykyään ostaa vanhoja tietokoneita, joita on edelleen mukavasti saatavana. Riippuu toki merkistä ja mallista, millaiseksi laitteen hinta muodostuu. Hankin erään hyvin suositun ja siten erittäin hyvin saatavilla olevan Vintage-tietokoneen itselleni jouluksi. Se on nimeltään BBC ja sen malli on B.

Tämä BBC B on Acorn Computer -nimisen yrityksen luoma tietokone. Sama firma on luonut RISC OS -käyttöjärjestelmän, jota voi nykyään ajaa hyvin edullisessa (n. 50 €) luottokorttikokoisessa Raspberry Pi -tietokoneessa. Eikä siinä vielä kaikki. BBC B:llä kirjoitetut BASIC-ohjelmat toimivat emulaattorin avulla RISC OS:n päällä. Raspberry Pi onkin ottanut mallia BBC B -tietokoneesta, joka löytyi aikoinaan 80 %:sta Iso-Britannian kouluista. Raspberry Pi:n tärkeä tulokulma markinoille onkin harraste -ja opetuskäyttö.

Eben Upton, joka on luonut Raspberry Pi:n (yhdessä Liz Uptonin kanssa), kertoo seuraavassa videossa suhteestaan BBC B -tietokoneeseen, jolle Eben on "velkaa kaikkensa".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti