Oma "Raspini" on mallia b ja siinä on 256 Mt RAM-muistia, joka on jaettu näytönohjaimen kanssa. Tässä taannoin päivitin Raspbian-käyttöjärjestelmän ja samalla jaoin "Raspin" muistin siten, että näytönohjain sai vain 16 Mt ja käyttöjärjestelmä sekä sovellukset loput. Lisäksi ylikellotin "Raspin" ja nyt se käy 700 MHz:n sijaan 1000 Mhz:n nopeudella.
Raspbianin graafinen käyttöliittymä on LXDE. Se on kevyt ja säästää muistia. Hyvä niin, sillä etsin nopeaa ja javascriptin osaavaa www-selainta "Raspin" ja Raspbianin päällä ajettavaksi. Löysin nimimerkki Hexxehin Chromium-selaimen beta-version. Sen avulla tätäkin blogipostausta kirjoitan. Chromium on Open Source -versio Googlen Chrome-selaimesta.
Chromium tarvitseekin lähes kaiken muistin, joka on saatavilla. Komento top näyttää reaaliaikaisesti, miten muisti jakautuu eri ohjelmien välillä. Eipä tee mieli käynnistää Chromiumin kaveriksi esimerkiksi tekstinkäsittelyohjelmaa tai taulukkolaskentaa.
Raspbian on melko raskas käyttöjärjestelmä ajettavaksi "Raspin" päällä - olkoonkin, että kysymyksessä on Linux. RISC OS sen sijaan on hyvin kevyt ja nopea eikä vielä paljon muistia. Mutta kun RISC OS:ssa on saatavilla vain Netsurf-niminen www-selain eikä se osaa javascriptiä riittävästi. Chrome OS (ei pidä sekoittaa Chrome-selaimeen), joka on myös Googlen käsialaa ja joka saattaa tulla saataville "Raspille" myöhemmin, sisältää vain pienen Linuxin ja www-selaimen. Kaikki muu on jätetty pois. Chrome OS saattaisi olla ratkaisu, mutta se ei vielä ole saatavilla.
Käytän siis tällä hetkellä www-selailuun eli surffailuun "Raspissa" Raspbiania ja sen päällä Chromiumia. Raudan virittelyn (katso ensimmäinen kappale) jälkeen Chromium toimii melko nopeasti. Tottahan toivomisen varaa jää.
Onko "Raspista" siis surffilaudaksi? Mielestäni ei. Ainakaan tavanomainen käyttäjä ei hyväksy viivettä ja tökkimistä, jota esiintyy kaiken aikaa. Minua se ei häiritse. Olen tyytyväinen, että voin vaihtaa eri käyttöjärjestelmien ja eri www-selainten välillä. On toki hyvä, että tuo Chromium on saatavana "Raspille". Näin pääsen käsiksi erilaisiin pilvipalveluihin; Google Dokumentit, Dropbox ja SkyDrive.
"Raspi" on alunperin tarkoitettu harrastealustaksi. Sen avulla voi toteuttaa esim. elektroniikkaprojekteja ja ohjelmoida. Www-selailu on toki tärkeä osa arkea, mutta sitä varten kannattaa hankkia ripeämpi tietokone kuin "Raspi".
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti