keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Plan 9 -käyttöjärjestelmä portattu Raspberry Pi:lle

Juuri kun aloin päästä sinuiksi RISC OS:n kanssa, Raspberry Pi yllättää jälleen. Nyt käyttöjärjestelmä nimeltä Plan 9 on nk. portattu Raspberry Pi:lle. Plan 9 on Bell Labs:in kehittämä UNIX-tyylinen Open Source -pohjainen käyttöjärjestelmä. Mikä parasta, laitteistovaatimukset ovat Windows 95:n luokkaa; 486-prosessori ja 32 Mt RAM-muistia (Raspberry Pi:ssa on 256 tai 512 Mt RAM-muistia). Huh huh! Mikä voisi kuulostaa paremmalta? "Raspi" varmaan suorastaan lennättää Plan 9 -käyttöjärjestelmää. Ehdottomasti kokeilen!

Kokeilin joskus Plan 9 -käyttöjärjestelmää Intel-alustalla enkä oikein saanut sitä toimimaan enkä liioin osannut käyttää sitä. Onneksi tällä kertaa Raspberry Pi:n pohjalla toimivan Plan 9:n osalta on toimittu oikein: Ensin voi ladata imagen, joka kirjoitetaan SD-kortille, sitten onkin aika lukea dokumentteja ja erityisesti aloittelijan opas (pdf, englanniksi).

Jo RISC OS:n porttaus Raspberry Pi:lle oli aivan mieletön uutinen (ainakin minulle). Nyt Plan 9 kerta kaikkiaan vahvistaa Raspberry Pi -alustaa. Mitä ihmettä voin enää toivoa? En keksi! Raspberry Pi on edullinen tietokone ja sen lisäksi sille on saatavana useita käyttöjärjestelmiä. "Raspi" alkaa olla monipuolisempi kuin Intel-alusta. Hurraa!

Mieleen tulee myös sellainen asia, että toivon Internetin säilyvän nykyisen kaltaisena. Ainakin minä haluan vastaisuudessakin ladata käyttöjärjestelmiä verkosta ja lukea uutisia Raspberry Pi:n kotisivulta. Miten muuten voisin saada mistään mitään tietoa? Olen lukenut, että Internetiä halutaan muuttaa ja käyttöä rajoittaa. Jotkut valtiot vaativat tällaista. Toivottavasti tuollaisesta ei tule mitään.

Edit: Tuossa se nyt on. Nopeasti käynnistyi ja hyvin vähän osaan tehdä tällä. UNIX-tyylinen se on.
1 kommentti:

  1. Plan9:ään törmäsin kun perehdyin Googlen uuteen GO-ohjelmointikieleen. Sen taustalla oli mm. Plan9:än kehittäjiä. Mielenkiintoista!

    VastaaPoista