maanantai 24. joulukuuta 2012

Ultrapienet Linuxit tulevat

Linux on vuosien mittaan "lihonut". Jopa Debian Linuxin, joka käynnistää vain maltillisen määrän paveluita, ajamiseen tarvitaan melko tehokas tietokone. Sekä RAM-muistia että kovalevytilaa kuluu merkittäviä määriä.

Niinpä näiden "bloattien" rinnalle on syntynyt useita levitysversioita, jotka toimivat vähäisellä laiteteholla. Eräs näistä on tai oikeastaan oli (kehitystyö on tauolla) Damn Small Linux. Se toimii jopa muinaisessa 486-koneessa (eli siis Intelin 80486-prosessorilla). RAM-muistia tarvitaan tuollaiset 48 Mt. Ei kuulosta pahalta. Toki on mainittava, että mm. nykyaikaiset www-selaimet haukkaavat paljon muistia. Vanha tietokone, kevyt Linux ja uusi raskas www-selain ei välttämättä ole hyvä ratkaisu.

Raspberry Pi on oiva alusta pienelle Linuxille. Nimittäin "Raspissa" on käytössä vain joko 256 Mt tai 512 Mt RAM-muistia. Kovalevynä toimii melko hidas SD-muistikortti. Niinpä esim. Raspbian, joka perustuu Debianiin, on kyllä melko hidas ja siten ärsyttävä käyttää. Tässä on pienten Linuxin tilaisuus.

Kokeilin itse Raspberry Pi:ssä levitysversiota nimeltä Tiny Core Linux. Se käynnistyy todella nopeasti ja jopa graafinen käyttöliittymä on saatavilla. Mikä parasta, myös x86 -alusta on tuettu. Lue lisää Linux Journalin jutusta (englanniksi). "Raspissa" muistia kului todella vähän eli tuollaiset hieman alle 80-90 Mt. Ihan kaikkea ei sentään voi saada. "TCL" on tarkoitettu enemmänkin kehitysalustaksi omille projekteille kuin jokapäiväiseksi graafiseksi käyttöliittymäksi. Tämä tarkoittaa, että ohjelmia on saatavana vain rajoitetusti "TCL:n" omasta pakettijärjestelmästä. Tottakai on mahdollista itse kääntää lähdekoodeista ohjelmia.

Toinen pieni levitysversio on nimeltään Slitaz. Se latautuu RAM-muistiin ja siten toimii todella nopeasti. En ihan tältä istumalta löytänyt tietoa, onko Slitaz julkaistu Raspberry Pi:lle, mutta ainakin x86 on hyvin tuettu.

Ultrapienillä Linux-levitysversioilla on oma tärkeä tehtävänsä. Ne lennättävät vanhojakin tietokoneita ja näin koneet saavat uuden elämän. Toisaalta nykyajan sovellukset ja lisäohjelmat kuten www-selain ja sen laajennukset (Flash tai Java) eivät kaikesta muistin säästöstä huolimatta toimi vanhassa koneessa millään. On tyydyttävä lukemaan uutissivustoja, jotka eivät vaadi viimeisintä Javascript-moottoria. Facebook- tai blogipäivitykset saattavat jäädä tekemättä. Siitä huolimatta pienet Linuxin ovat erittäin tervetulleita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti