On yksi käyttöjärjestelmä, joka toimii "Raspissa" todella nopeasti, nimittäin RISC OS. Järjestelmä käynnistyy alta kymmenen sekunnin. Sovellukset ovat vielä nopeampia. RISC OS on tosiaan "Raspin" kaveri.
Mutta mitä voi tehdä käyttöjärjestelmällä, joka ei päästä YouTube:en tai Facebookiin ja joka ei sisällä ilmaista tekstinkäsittelyohjelmaa (syynä on se, että NetSurf-selain ei osaa Javascriptiä riittävästi)? RISC OS:lla voi tehdä juuri niitä oikeita asioita. Mieti, mikä osa ajastasi kuluu tyhjänpäiväisten videoiden katseluun ja päivitysten kirjoittamiseen! RISC OS ohittaa em. höpötykset ja keskittyy olennaiseen kuten ohjelmointiin tai Web 1.0 -sivujen näyttämiseen.
Onko tuollaisesta "leuhottamisesta" mihinkään? Onko se RISC OS nyt niin hieno, että pitää ylentää itsensä ja pilkata muita käyttöjärjestelmiä ja niissä toimivia sovelluksia? RISC OS on jäänyt paitsi nykyisistä sovelluksista (esimerkiksi Web 2.0). Sen voi kääntää voitoksi pidättäytymällä moisista. Kun käytän RISC OS:ia, minulle jää enemmän aikaa omalle ajattelulle. En harhaile tai vieraile muiden materiaaleissa ja anna niiden vaikuttaa.
Mutta enkö muka osaa nk. multitaskingia? Enkö voi tehdä omaa hommaa ja siinä samalla seurata muiden edesottamuksia YouTubessa ja Facebookissa? Tottakai teenkin niin silloin, kun siihen on aikaa. Mutta on myös kätevää käynnistää "Raspi" ja RISC OS, tehdä hommat ja sen jälkeen rentoutua jonkin aivan muun parissa.
Opittua RISC OS:ssa:
- ruutukaappauksen ottaminen
- kuvatiedoston tallentaminen
- kuvan muuntaminen nk. Sprite-muodosta JPG-muotoon
Oma uljas RISC OS -työpöytä 1440*900 resoluutiolla
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti