lauantai 8. joulukuuta 2012

Raspberry Pi:n a- ja b-revisioiden erot

Pian saadaan kauppoihin se kaikkein halvin Raspberry Pi. Nimittäin RPi a-revisio on kuulemma tuotannossa jo. Näin on mahdollista valita kahden eri tietokoneen välillä sen mukaan, mihin tarkoitukseen on ajatellut Raspberry Pi:n laittaa.

Itselläni on Raspberry Pi b-revisio ja siinä 256 Mt RAM-muistia. Ostin omani jokin aikaa sitten. Nyttemmin kaupasta voi hakea b-revision, jossa on peräti 512 Mt RAM-muistia. Silti b-revision hinta on pysynyt alhaisena.

Vuoden 2013 alusta siis saadaan a-revisio, jossa ei ole ollenkaan RJ45- eli verkkoliitäntää. Näin säästyy virtaa. Niinpä a-revisiota voi käyttää projekteissa, joissa virrankulutuksella on merkitystä. Verkkoliitäntää kun ei aina joka tilanteessa tarvita.

On siis kaksi aivan erilaista Raspberry Pi -tietokonetta, joista valita. Toinen (a-revisio) keskittyy esimerkiksi ohjaamaan kodin tekniikkaa pienen Linuxin avulla kun toisesta (b-revisio, 512 Mt RAM) voi asentaa itselleen työpöytäsovelluksia ajavan tietokoneen.

Entäs se minun b-revisio, jossa on "vain" 256 Mt RAM-muistia? Pitäisikö olla tyytymätön, kun muistia on niin "vähän"? Ei suinkaan. Esimerkiksi RISC OS tai Plan 9 suorastaan lennättävät Raspberry Pi -tietokonettani. Sehän on vain hienoa, kun voi kehua pärjäävänsä niukassa laiteympäristössä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti