perjantai 7. joulukuuta 2012

Windows 8:ssa ei saa vilkuilla kelloa eikä powerin lataustietoja

Sitä minä vaan ihmettelen, että Windows 8:ssa kun ollaan siinä uudemmassa käyttöliittymässä, en näe kelloa ja päivämäärää saati sitten sitä, lataako laturi tietokonetta vai ei. Kun napsautan vanhan Työpöydän puolelle, saan heti mainitut asiat esiin ja siinä ne pysyvät näkyvillä niin kauan kuin vain olen vanhan Työpöydän ääressä.

En ymmärrä, miten kellonajan ja päivämäärän puuttuminen lisäisi tuottavuutta. Mutta ehkä en vain tajua, mikä Windows 8:n uudessa käyttöliittymässä on ideana. Kyllähän kello ja päivämäärä ilmestyvät, kun vähän pyyhkäisee ruutua. Mutta kun haluaisin, että ne ovat koko ajan näkyvillä. Olen lukenut, että se ei ole mahdollista. Esimerkiksi en voi enää lukita kellumaan päällimmäiseksi sovellukseksi mp3-soitinta. Se ei kuulemma vain käy eikä edusta tuottavuutta.

Niinpä pidänkin kännykkää usein tietokoneen vieressä. Siitä voin tarkistaa, onko uusia sähköposteja saapunut ja erityisesti näen sen kellonajan ja päivämäärän. Huomaan, että osa työ- ja vapaa-ajan tehtävistä on siirtynyt matkapuhelimeen. Joko lyhyesti vilkaisen jonkin asian tai sitten toimitan vähän pidemmän kaavan mukaan asioita. Esimerkiksi saatan lisätä kalenteriin jonkin merkinnän ja tehdä sen seisaaltani. Näin saan pienen tauon ja vaihtelua. Tulisikin nousta tuolilta mahdollisimman usein. Pitkä istuminen ei ole terveellistä.

Kun seuraa medioita, voi huomata, että Windows 8 järkyttää hyvin monia. Varsinkin pitkään eri Windows-versioita käyttäneet tuntuvat olevan erityisen kriittisiä. Ei se ole ihme. Moni asia on muuttunut Windows 8:n myötä eivätkä vanhat ajat enää palaa. Expertti varmaan jo pelkää ihan ammattitaitonsa ja maineensa puolesta. Ehkä kohta Windows ei olekaan määräävässä markkina-asemassa vaan 33 % käyttää Maccia ja toinen 33 % Androidia. Näinhän ja paljon pahemmin (vai paremmin) on asia jo mobiilipuolella.

On mielenkiintoista nähdä, millainen ensi kesänä julkaistava Windows Blue on. Jokohan siinä voisi nopeasti tarkistaa kellonajan ja päivämäärän?

1 kommentti:

 1. Windows 8:ssa on eri vaihtoehtoja tuonkin asian suhteen. Kaikkihan eivät halua kelloa koko ajan näkyviin, eli siksi varmaankin sitä ei ole oletus-pakkona laitettu näkyviin. Perinteisenkin Windows-työpöydän puolella, jos Tehtäväpalkin määrittelee piiloutumaan näytön reunan taakse, ei kello näy silloin näytöllä koko ajan.

  Näppäinyhdistelmällä Win+c näet kellonajan ja päiväyksen kätevästi. Toistamalla Win+c poistuu näkyvistä. Tuo c on helppo muistaa (clock).

  Windows 8:n sovelluskaupasta, Työkalut-osiosta, löytyy monia toimintotiili-kello-sovelluksia, ihan ilmaiseksikin. Esim. Clock (Live tile,...). Niiden avulla voi lisätä Aloitusnäytölle useampiakin kello-toimintotiiliä (vaikkapa Kalifornia & Suomi & Peking -kellot).

  Windows 8:ssa on toki toimintoja kehitetty aiemmista Windowseista, mutta se ei ole ollenkaan huono asia, kunhan uudet tavat opettelee - se ei ole edes vaikeaa.
  Maailma muuttuu ja kehittyy - Windows 8:kin on vain parantunut entisestään.

  Esim.
  * Win+x -tehokäyttäjävalikko on kätevä (sen saa myös hiirellä klikkaamalla 2painikkeella näytön vasemmassa alanurkassa)
  * Modernilla työpöydällä sovelluksen voi sulkea raahaamalla sen (näytön) ylläosasta hiirellä näytön alaosaan.
  * Win+f vie tiedostohakunäytölle
  * Win+q näyttää kaikki asennetut sovellukset
  * Ctrl+Alt+Del koneen voi lukita tai sammuttaakin
  * klassisella työpöydällä, lisäämällä Resurssienhallinnan vasemman reunan Suosikkeihin kansion C:\Users\OMAKÄYTTÄJÄTUNNUSNIMI\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Recent näkee siitä kätevästi listan kaikista viimeksi käsitellyistä tiedostoista ja kansioista - myös Tehtäväpalkissa sovelluspikakuvaketta hiiren 2painikkeella klikkaamalla tulee lista viimeisimmistä, sovelluksella käsitellyistä tiedostoista. Tehtäväpalkkiinhan kannattaa vanhalla Windowsin työpöydällä kiinnittää sovellukset, joita vakituiseen käyttää (eli Modernin työpöydän puolella Win+q sovelluslista, sitten sovelluskuvakkeen klikkaus hiiren 2painikkeella ja alalaidasta Kiinnitä Tehtäväpalkkiin).

  VastaaPoista