maanantai 3. joulukuuta 2012

Näin ylikellotat Raspberry Pi:n

Varoitus: Raspberry Pi:n ylikellotus voi lyhentää laitteen ikää. Sain itse samanlaisen ilmoituksen, kun aloitin ylikellotuksen. Distribuutionani on Raspbian (Wheezy).

Ajetaan ensin kaikki päivitykset. Komennetaan:

sudo su apt-get update

ja

sudo su apt-get upgrade

Käynnistetään raspi-config:

sudo su raspi-config

Siirrytään kohtaan update ja päivitetään raspi-config. Tämän jälkeen kohdassa overclock aloitetaan ylikellotus. Valitaan 'Turbo', mikä tarkoittaa 1000 MHz:n vauhtia (vrt. Raspberry Pi:ssa normaalisti 700 MHz). Kuitataan OK:lla, kun sellaista kysytään. Lopuksi poistutaan raspi-config -ohjelmasta ja käynnistetään tietokone uudestaan. Jos ylikellotus ei onnistu, pidetään käynnistyksen yhteydessä Shift pohjassa ja näin päästään muuttamaan asetus vähän alhaisemmaksi.

Päätin samalla kertaa jakaa uudestaan muistin. Jätin näytönohjaimelle vain 16 Mt ja loput (eli 256-16=240 Mt) käyttöjärjestelmälle eli tässä tapauksessa Linuxille.

Kaksi em. muutosta vaikuttivat mielestäni paljon ja niinpä sovellukset käynnistyvät nopeammin kuin aiemmin ja toimivat sen jälkeen nopeammin, koska saavat enemmän muistia käyttöönsä. Vaikka resoluutioni on 1440*900, päätin antaa vain 16 Mt näytönohjaimelle. Hyvin näyttää riittävän. Nyt www-selainkin (Midori) on ihan inhmillinen eikä www-sivujen latauksia tarvitse odottaa. Tottakai kannattaa suosia kevyitä sovelluksia niin ylikellotuksesta saa mahdollisimman paljon irti.

Huomasin, että IP-osoitteeni karkasi jonnekin. Mitäs tämä nyt oikein tarkoitti? Ahaa, ylikellotus vie enemmän virtaa kuin aiemmin. RJ45-liitäntä on kuulemma sähkösyöppö. Niinpä vaihdoin bulkkilaturin tilalle Applen laturin. Nyt IP-osoite on ja pysyy.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti