sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Mitä tehdä seuraavalla tietokoneella: Mac Mini G4 1,42 GHz, 512 Gt RAM, 160 Gt:n kovalevy?

Apple on siirtynyt jo aikoja sitten Intelin prosessoreihin. Sitä ennen olivat käytössä nk. PowerPC -prosessorit, joita oli eri sukupolvia (mm. G4). Kun siirryttiin Inteliin, myös ohjelmat piti koodata uudestaan.

Hankin käytetyn Mac Minin. Siinä on RAM-muistia vain 512 Mt (eikä konetta ole kovin helppo avata). Kovalevy on 160 Gt:n kokoinen. Näytönohjain on vaatimaton. Prosessori on tuo mainittu G4 1,42 GHz. Sen sijaan Bluetooth ja Wlan ovat sisäänrakennettuja. Tämä on selkeä etu, koska Mac OS X on hyvin ronkeli eikä hyväksy helposti muiden valmistajien ulkoisia lisälaitteita (esim. wlan-tikkuja).

Mitä tuollaisella koneella voi oikein tehdä? Kaikenlaisia mukavia juttuja. Käyttöjärjestelmäksi voi asentaa korkeintaan Mac OS X 10.5:n, koska 10.6 toimii vain Intelin prosessorilla. Jos käytössä on 10.5, voi vapaammin valita www-selaimen. PowerPC-arkkitehtuuri alkaa olla vanha ja selainten tukikin sitä myöden vähenemässä. Mutta siis 10.5 on edelleen melko hyvin tuettu.

Toisaalta Mac OS X 10.4 oli aikoinaan hyvin stabiili. Yksi päivittyvä selainkin edelleen löytyy. Flashista joutuu kyllä tinkimään sentään. Lisäksi 10.4 oli viimeinen, jonka sai vaihtoehtoisesti CD-levyillä DVD:n sijaan.

Sitten kerrotaan vielä kaikkien aitojen Maccarien kauhu. Koneeseen voi asentaa Debian Linuxin ja tehdä siitä hyvinkin nopeasti toimivan kodin palvelimen tai surffikoneen. Jälleen toki pitää tarkistaa, mitä www-selaimia on saatavana G4-puolelle Linuxin puolella. Pikainen "googlaus" toi keskustelufoorumin eteeni ja siellä oli kuluvalta kesältä keskustelu, joka mainitsi ainakin seuraavat www-selaimet: Iceweasel, Epiphany, Midori ja Iceape. Nuo ovat ihan kelpoja selaimia. Ei Flashia, muistelen. Maccarit usien ihmettelevät, miksi kalliiseen Mac-koneeseen pitäisi asentaa Linux. No, sovitaan niin, että mikäli Macci on edullinen tai jopa halpa niin siihen asennetaan Linux (joka ottaa raudasta kaiken irti).

Mac Mini on sen verran kätevän kokoinen (edelleen!), että siitä ei ole mukava luopua. Mini sopii hyvin jopa olohuoneeseen TV:n kaveriksi. Toisaalta G4 alkaa olla vanha alusta ja siksi koneen käyttötarkoitus pitää miettiä huolellisesti. Vintageakin se alkaa olla, varsinkin G4-Minit.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti