lauantai 8. syyskuuta 2012

Risc OS -emulaattoria ajamassa Windows 8:ssa

Olin jo sitä mieltä, että Risc OS -käyttöjärjestelmää ei voi ajaa Intel-alustalla. Vaan löytyihän se emulaattori tietenkin Internetistä. Latasin ohjelman oitis osoitteesta: http://marutan.net/rpcemuspoon/ . Msi-paketin asennus sujui hyvin. Tämän jälkeen tuli löytää jostain Risc OS:n ROM. Vaihtoehtoja oli kaksi. Joko etsisin Risc-tietokoneen ja sopivilla komennoilla imuroisin ROM-piirin tiedot talteen tai sitten turvautuisin valmiiseen ROM-imageen. Valitsin jälkimmäisen. Löysinkin vihjeiden perusteella kaksi osoitetta, joista toinen toimi. Se on tässä: http://rolf.yuss.org/~aaront/ . Latasin löytyneet kaksi zip-pakettia, joista toisen asetin emulaattorin roms-kansioon (katso kuva). Lopuksi käynnistin emulaattorin ja pääsin peräti 640*480 -resoluutioon - enkä saanut yhtään enemmän tilaa ainakaan sillä ROM:lla, jonka valitsin =).

Miksi tätäkin emulaattoria piti kokeilla? Kuluvana syksynä, aivan pian, julkaistaan Raspberry Pi:lle beta-versio Risc OS -käyttöjärjestelmästä. Kokeilin jo ensimmäistä versiota Risc OS:sta Raspberry Pi:lle. Kerta kaikkiaan Risc OS on *nopea* ja stabiililtakin se tuntuu. Kun saavat vielä imagen kohdilleen, Risc OS saa paljon huomiota. Tähän asti Risc OS on taitanut olla pienen, mutta uskollisen joukon käyttöjärjestelmä.

Jotenkin Risc OS muistuttaa menneistä. Tulee ihan "kasari"-fiilis, jos sanonta sallitaan :). Ei ihme, sillä käyttöliittymä on kuulemma pysynyt melko samanlaisena 14 vuotta. Onhan Macin graafinen työpöytä toki samantapainen kuin aiemmissa versioissa, mutta Macci ei tuota samanlaista mielihyvää kuin nyt Risc OS.

Sekä rauta (Raspberry Pi) että softa (Risc OS) molemmat edustavat jotain aivan muuta kuin vaikkapa Windows. Ehkä siinä on se perimmäinen syy, miksi haluan ottaa kyseisen käyttöjärjestelmän lähempään tarkasteluun kuluvana syksynä.

Kopioin ROM-tiedoston kansioon roms

Vain 640*480 käytössä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti