sunnuntai 9. syyskuuta 2012

TenFourFox - paras (ja ainoa päivittyvä) selain Mac OS X 10.4:lle

Käytetty iMac 1,8 GHz G5 (= PowerPC-prosessorilla varustettu) tipahti "jostain" eteeni. Asensin koneeseen Mac OS X 10.4:n levyiltä, jotka tulivat koneen mukana. Päivitin käyttöjärjestelmän. Nyt Mac OS X:n versio on 10.4.11. Kone on ripeä enkä koe tarpeelliseksi ajaa sisään 10.5:sta. Kuulemma se syö tehot näin vanhasta "pannusta" (vm. 2005).

Ainoa ongelma oli www-selain. Toki Applen oma Safari on jouheva, mutta sehän on, hei, reikäinen! Niinpä etsin aikani ja päädyin siihen tulokseen, että 10.4:lle on olemassa vain yksi päivittyvä selain (ei Firefoxia, ei Chromea...). No sehän riittää. Latasin TenFourFoxin, joka osin on peräisin Firefoxista. Selain toimii todella nopeasti ja mm. Javascript, jota tarvitaan kehittyneillä www-sivuilla, on vikkelä. On toki puutteitakin, esim. Flash-tukea ei ole. Mutta voinhan katsoa YouTubesta Flash-pohjaisia videoita vaikkapa Safarilla.

Applella on tapana jättää rautaa ja softaa oman onnensa nojaan eli pudottaa tuen piiristä pois vanhoja laitteita. Näin saadaan kuluttajat ostamaan Applen uusimpia laitteita ja ohjelmistoja. Vanhakin kone voi olla ihan käyttökelpoinen paljon pidempään kuin Apple on tarkoittanut. TenFourFox on yksi osoitus vanhan raudan kunnioittamisesta.

Mikäli sattuisi niin, että TenFourFox lopetetaan, voin asentaa iMacciin Debian Linuxin ja ajaa Iceweasel-selainta, joka käsittääkseni on Firefox-johdannainen). Tässäkin tapauksessa pitää olla varovainen, sillä välttämättä kaikkia Debianin ohjelmapaketteja ei ole käännetty PowerPC:lle. On tehtävä hakuja etukäteen ja varmistettava, että selain tosiaan on saatavilla. Lisäksi kannattaa katsella muiden käyttäjien YouTube-videoita aiheeseen liittyen.

All-in-one jo vuonna 2005 (Applelta tietenkin)!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti