sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Googlen Chrome OS sisältää hyödyllisen komentorivikehotteen nimeltä Chrome Shell (eli crosh)

Chrome OS on se vähemmän tunnettu Googlen käyttöjärjestelmä. Nykyään kaupasta voi ostaa edullisen Chrome OS-pohjaisen kannettavan, jonka ainoa varsinainen sovellus on Chrome-selain, jota ajetaan Linuxin päällä.

Etsin Chrome OS:lle SSH-ohjelmaa. Sellainen on toki tarjolla Chrome OS:lle tarkoitetussa myymälässä (jota sanaa Google tosiaan käyttää suomennoksessaan). En ollut tyytyväinen myymälän SSH-sovellukseen ja niinpä jatkoin etsintöjä.  Minulla selvisi, että Chrome OS:ssa on valmiina Chrome Shell eli kehote (lyhyeltä nimeltä crosh), jonka kautta voi käyttää useita hyödyllisiä komentoja - niitä samoja kuin Linuxissa. Kehote toimii ilman pääkäyttäjän oikeuksia (root), mutta käsittääkseni enemmän komentoja saa käyttöön siirtymällä rootiksi. Se onkin sitten ihan toinen tarina enkä käy sitä läpi tässä blogikirjoituksessa.

Kehotetta kutsutaan ihan milloin vain ja missä tahansa tilanteessa (oli Chrome auki tai ei) komennolla Control-Alt-T, jolloin aukeaa uusi selaimen välilehti. Komennolla help_advanced saa listan komennoista, joita on mahdollista käyttää. Hyödyllisiä komentoja ovat:

  • ssh -komennolla saa etäyhteyden vaikkapa palvelimeen
  • top -kertoo, miten resursseja on käytössä tai käytetty
  • ping -kotiverkon tekijän perustyökalu
  • tracepath -samanlainen kuin traceroute
  • sound record 10 -tallentaa äänitiedoston 10 sekunnin ajan ja käyttää Chromebookin sisäänrakennettua mikrofonia (kätevä, kun pitää tehdä nopea muistiinpano)

crosh


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti