torstai 30. tammikuuta 2014

Uuteen Geeksphoneen voi asentaa kaksi käyttöjärjestelmää

Geeksphone on jo aiemmin tuonut markkinoille useita Firefox OS -pohjaisia puhelimia. Nyt on tulossa saataville malli nimeltä Revolution, johon voi asentaa kaksi käyttöjärjestelmää. Oletusarvoisesti ajetaan Firefox OS:ia. Toisena käyttöjärjestelmänä voi toimia esimerkiksi CyanogenMod tai jokin muu avoin mobiilikäyttöjärjestelmä. Tarkoittaisiko tämä vaikkapa Ubuntua, Sailfish OS:ia tai Tizeniä? Ehkä. Voisiko se merkitä, että Windows Phone 8 pyörisi Geeksphonessa? Tuskin. Microsoft on liian kankea ja ylpeä pystyäkseen toimimaan nopeasti ja lähtemään mukaan tällaiseen, vaikka haluaisikin.

Geeksphonen pirtaan sopii em. lähestyminen, jossa puhelimeen asennetaan kaksi käyttöjärjestelmää). Tavallinen käyttäjä menee tuollaisesta sekaisin, mutta puhelimia työksene tai harrastuksekseen kokeilevalle puhelin sopii hyvin; kun yhteen käyttöjärjestelmään kyllästyy, voi vaihtaa toiseen.

Varmasti nähdään pian muiltakin valmistajilta puhelimia, joihin voi helposti vaihtaa käyttöjärjestelmän. Tähän asti ongelmia on ollut ihan riittävästi; rauta on ollut suljettu (esim. iPhone), ajureita ei ole ollut, ROM-imaget ovat olleet vajavaisia ja yksittäisten henkilöiden tekemiä ja itse "flashaaminen" on ollut hankalaa. Kuulostaa ikävämmältä kuin PC-tietokoneessa ikinä.

Kun käyttäjärjestelmää voi noin vain vaihtaa, se tuo käyttäjälle vapautta ja kilpailua käyttöjärjestelmien välilä. Suljetut (esim. Applen iOS) järjestelmät senkuin sulkeutuvat lisää ja pelkäävät vapautta. Muut (Linux-pohjaiset käyttöjärjestelmät) joutuvat tiukkaan kisaan keskenään. Tämä ei ole paha asia, sillä mobiilikäyttöjärjestelmiä jalostetaan edelleen esim. televisioihin. Kosketustusnäyttöiset puhelimet kun eivät ole maailman napa eikä kehitys pääty niihin.

Geeksphone on käsittääkseni espanjalainen yritys ja erittäin tervetullut pieni toimija. Jos kyseinen yritys olisi suomalainen, suitsutus olisi varmasti aika hurja täällä Suomessa. No, onhan meillä oma Jollamme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti