tiistai 14. tammikuuta 2014

Windows 9 on ilmainen?

Bill Gates ei aikoinaan pitänyt siitä, että hänen firmansa BASIC:ia käytettiin ilman mitään maksua. Gates julkaisi avoimen kirjeen, jossa esitteli ajatuksiaan. Kirjeen voi lukea täältä: http://en.wikipedia.org/wiki/Open_Letter_to_Hobbyists .

Paljon on vettä virrannut vaikkapa Vantaajoessa sen jälkeen. Nyt ollaan päästy tilanteeseen, jossa Applen OS X Mavericks on saatavana ilmaiseksi. Lisäksi Apple tarjoaa kaupan päälle iWork- ja iLife-ohjelmistot ilman mitään maksua. Googlen Android puolestaan löytyy useista matkapuhelimista ja tableteista sekä pian myös tietokoneista. Google ei ota maksua Androidista, mutta käsittääkseni Play-sovelluskauppaan pääsystä pitää laitevalmistajan maksaa. Suomalaista alkuperää oleva Linux on ollut ilmainen ja vapaa jo yli 20 vuotta.

Tuo kaikki edellä mainittu voi nyt johtaa siihen, että Windows 9 tulee olemaan ilmainen käyttöjärjestelmä. Asiasta on julkisuudessa spekulaatioita. Mitä ilmainen Windows 9 voisi tarkoittaa käytännössä? Se tarkoittaisi, että Microsoftin olisi aloitettava alusta. Olisi mietittävä, mistä rahaa tulisi jatkossa, kun kerran lisenssimaksuja ei enää kertyisi. Toisaalta yritykset varmasti kiittäisivät ja siirtyisivät uuteen Windows-versioon. Oltaisiin aloituspisteessä eli palattaisiin 1970-luvulle Gatesin kirjeen tiimoille.

Otan mielelläni vastaan Windows 9:n ilmaisversion, kunhan siihen ei tule läjäpäin mainoksia tai joitain rajoituksia asennettavien ohjelmien suhteen. En halua sellaista kiillotettua kotiversiota, jossa taustakuva onkin pelkkää flash-animaatiota MSN-mainoksineen. Haluan edelleen asentaa Windowsiin vaikkapa LibreOfficen. En oikein luota Microsoftiin. Joku jekku siihen ilmaiseen Windowsiin kuitenkin sisältyy. Toisaalta OS X:ssä ei ole mitään ylimääräistä, joten Microsoftilla ei ole juuri muita mahdollisuuksia kuin julkaista sellainen basic-versio Windows 9:stä. Kuluisi tämä vuosi nopeasti niin pääsisi kokeilemaan Windows 9 -versiota!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti