torstai 30. tammikuuta 2014

Onko Chrome OS se helppo työpöytä-Linux?

Linuxin työpöytäkäytöstä on puhuttu iät ja ajat. 1990-luvulla saatiin helpotettua Linuxin asennusta; ajureita tuli saataville niin näytöohjaimille kuin verkkokorteille. 2000-luvulla suuret tietotekniikkayhtiöt tukivat Linuxia taloudellisesti. Microsoft kertoi, että Linux ei ollut enää uhka vaan mahdollisuus. Silti Linux ei yleistynyt työpöytäkäytössä. Tarvittiin vielä yksi iso ponnistus - tällä kertaa Googlen toimesta.

Google on saanut jalansijaa 2010-luvulla ei vain Androidin vaan nyt myös Chrome OS:n avulla. Chrome OS on työpöydälle tarkoitettu käyttöjärjestelmä, jonka pohjana on Linux. Päätyökalu on Chrome-selain, jonka avulla tehdään kaikki työt. Pilvipalvelut ovat keskiössä Chrome-pohjaisissa kannettavissa.

Vaikka Linuxille on tarjolla paljon erilaisia työpöytiä vapaalla lisenssillä maustettuna, Chromebookit, joissa on asennettuna Chrome OS, ovat käytännössä ainoita Linuxiin pohjautuvia kivijalkakaupasta löytyviä Linux-pohjaisia tietokoneita.

Itselläni on ollut käytössä puolisen vuotta käytetty Chromebook saksankielisellä näppäimistöllä. Teen Chromebookilla avulla lähes kaiken työn kotioloissa. Pidän tästä koneesta. Sen konstailemattomuus ja helppo päivitettävyys sekä nopeus ovat tehneet vaikutuksen. Aion ostaa seuraavaksi kannettavaksi käytetyn ARM-pohjaisen Chromebookin, kunhan nyt vain löydän sellaisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti