sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Häpeääkö Samsung Tizeniä?

Samsung aikoo ja haluaa olla vähemmän riippuvainen Androidista. Se (Samsung) julkaisee ensimmäisen Tizen-käyttöjärjestelmällä varustetun älypuhelimensa Japanissa ensi kesänä. Näin tehdään, jotta korealaisvalmistaja pääsisi irti Googlen kahleista. Tähän asti Samsungin on pitänyt kiltisti kuunnella Googlea ja totella sen metkuja.

Tizen ei taida olla vielä ihan valmis, kun sitä kokeillaan nousevan auringon maassa. Olisiko sitten niin, että laskevien hintojen Japanissa kannattaa myydä edullisia älypuhelimia? Lasken tässä sen varaan, että Tizen on vähän kuin Firefox OS; kevyt ja ilmainen (sekä ehkä jopa vapaa?). Puhelinmarkkina on sikäli monimutkainen juttu, että Samsungin pitää pohtia tarkkaan, kuinka Tizen lisensoidaan. Voisiko Tizeniä tarjota muille ilmaiseksi? Silloinhan kiinalaiset valmistajat valtaisivat Tizen-markkinat nopeasti. Entäs jos Tizenin jättäisi suljetuksi? Se ei ole järkevää. Sitäpaitsi Tizen alla jytää Linux, jolla silläkin on oma lisenssinsä, joka pitää ottaa huomioon.

Olen sitä mieltä, että Samsungin matkapuhelinyksikkö on melkein samanlaisessa tilanteessa kuin Nokia jokin aika sitten. Symbiania *huonompaa* ei tosin olla nähty. Vaan onko sekään mitään, että Samsung ei tällä hetkellä omista puhelimissaan käytössä olevaa Android-käyttöjärjestelmää? Korealaisvalmistaja on tottunut niin hyviin tuloksiin viime aikoina, että huono tulos ja kalliiden älypuhelimien myynnin jyrkkä alamäki veisi aasialaiselta suorastaan kasvot. Samsung tekisi nokialaiset? Olisi tosi nolo juttu!

Onneksi mm. Firefox OS ja webOS ovat todistaneet, että mobiilikäyttöjärjestelmät voivat jalostua eteenpäin älytelevisioiden käyttöjärjestelmiksi. Tämä todistaa Samsungille, että omalla Tizen-käyttöjärjestelmällä voi menestyä. Mutta miten Samsung selviää älytelevisiopuolella, kun mainitut kaksi käyttöjärjestelmää haastavat Samsungin televisioiden proprietary-softat? Siinä on Samsungilla soppa, jossa sattumina ovat sekä puhelimet että televisiot!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti