maanantai 23. joulukuuta 2013

Raspbian saa uuden (ja ilmeisesti kevyen) www-selaimen

Raspberry Pi on pieni luottokortin kokoinen tietokone, jossa hyrrää 700 MHz:n ARM-prosessori. RAM-muistia on joko 256 Mt (vanha malli) tai 512 Mt (uusi malli). Kun tuohon rautaan laitetaan pyörimään Raspbian (perustuu Debian Linuxiin), Raspberry Pi on jo aika lujilla. Edelleen kun käynnistetään www-selain, "Raspi" on jo suorittamisensa yläpäässä. Siksi Raspbiania varten kehitettiin uusi www-selain nimeltään, ööh, Web browser. Sen koodi perustuu Epiphany-selaimeen ja se on vielä beta-vaiheessa, mutta sitä pääsee jo kokeilemaan.

Raspberry Pi on oiva alusta kaikenlaisia testejä varten. Se on harrastustietokone. Moni haluaisi käyttää Raspberry Pi:tä myös ihan jokapäiväisiin työtehtäviin. Tuntuu, että Raspbian ja sen päälle käynnistyvä Chromium-selain (=Chromen open-source -versio) hidastaa työskentelyä merkittävästi. Siksi Raspbianille optimoitu www-selain on tervetullut.

Uutisen mukaan Raspberry Pi on myynyt jo pitkälle yli 2 miljoonaa. Noin monta luottokorttikokoista tietokonetta toimii erilaisissa tehtävissä ympäri maailmaa eikä loppua tunnu tulevan. Olen itse tyytyväinen, että myös nk. työpöytäkäyttöön kiinnitetään huomiota. Kunnon www-selain on nykyään hyvin tärkeä osa käyttöjärjestelmää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti