keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Uusi tabletti - hinta vain 36 €

Intian kouluja varten suunniteltu tabletti on nyt myynnissä myös Englannissa ja maksaa 30 puntaa eli noin 36 euroa. Meille länsimaalaisille tabletti on hyvin edullinen, mutta intialaiselle ja yllättäen myös englantilaiselle köyhälle korkea. Laitteen tekninen taso ei päätä huimaa, mutta sepä ei ole ollut projektin tarkoituksena. Ideana on tarjota mahdollisimman edullinen tabletti, jonka avulla voisi päästä Internetiin.

Olen aina kannattanut edullisia tietoteknisiä laitteita. Ostan niitä nettikirpputoreilta. Joskus aikanaan, kun hankin uuden 486-tietokoneen (= tietokone oli varustettu Intelin 80486-prosessorilla), se maksoi todella paljon. Tuntui, että tietokoneilu oli suorastaan elitistinen harrastus juuri korkean hinnan takia. Se harmitti. Nykyään tietokoneharrastuksen alkuun pääsee huomattavasti pienemmin kustannuksin.

Saa nähdä, milloin maailma alkaa olla täynnä tabletteja ja mielipide kääntyy niitä vastaan. Maametalleja louhitaan, jotta pääsisimme käyttämään viimeisimpiä vempaimia. Nettikirpputoreilla voi välillä nähdä ilmoituksia, kuinka joku antaa pois toimivan tietokoneen. Pian myös tabletteja aletaan lahjoittaa. Jos kotona on ylimääräinen tabletti, kannattaa harkita esim. Debian Linuxin asentamista ja edelleen LAMP-serverin pystyttämistä tablettiin. Toki tuo vaatii osaamista ja on myös mietittävä, mitä palvelua tuollainen tabletti pyörittäisi.

Mistä tuollaisen edullisen tabletin voi sitten ostaa? En tiedä. On paras mennä itse tarkistamaan asia verkosta tai paikan päältä. Suosittelen itse käytettyä Suomen nettikirpputoreilta löytyvää Nexus 7 -tablettia (joko versio 2012 tai 2013), johon voi asentaa uusimman Android 4.4:n lisäksi Ubuntu Touchin, Debian Linuxin ja pian myös Firefox OS:n. Hinta käytetyllä Nexus 7 (2012) -tabletilla asettuu luokkaan 100-150 €.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti