lauantai 6. syyskuuta 2014

Applen Pages-tekstinkäsittelyn viennit e-kirjaa varten; PDF ja EPUB

Apple jakaa nykyään ilmaiseksi sovelluksiaan App Storessa uuden iPadin tai iPhonen ostajalle: Pages (tekstinkäsittely), Numbers (taulukkolaskenta) ja Keynote (esitysgrafiikka). Lisäksi voi ladata ilman maksua seuraavat sovellukset: iPhoto (kuvankäsittely), iMovie (elokuva) ja Garageband (musiikki). Siitä vain etsimään App Storesta!

Pages on minusta kiinnostava tekstinkäsittelyohjelma, koska se sisältää hyvät viennit (= export) e-kirjojen tiedostomuotoihin. Näitä ovat PDF ja EPUB. Omistan Elonex-merkkisen kirjanlukulaitteen, josta pidän kovasti. Se osaa avata Adobe Digital Editions -sovelluksen avulla jopa DRM-suojatut ja kirjastosta Internetin yli lainatut e-kirjat.

Export-toimintojen lisäksi minua kiinnostaa aivan *erityisesti* se, miten "hyvälaatuisen" EPUB-tiedoston Pages osaa luoda. Olen ymmärtänyt, että kyseisen tiedostomuodon kanssa tulee olla tarkkana. Oma Elonex-kirjanlukulaitteeni saa tuskin enää mitään päivityksiä. Ehkä Elonex ei vain osaa toistaa aivan oikein kaikkia EPUB-muotoisia e-kirjoja?

Mutta osaavathan useat muutkin tekstinkäsittelyohjelmat tallentaa tiedoston EPUB-muotoon? Kyllä, vaan kun iPad on mukavasti menossa mukana. Voin jatkaa kirjan työstämistä ihan missä vain. Toki tekstin kirjoitus pitää jättää näppäimistöllä varustelulle laitteelle. Dragon Dictation tosin osaa ottaa suomen kieltä vastaan ja muuttaa puhutun tekstiksi.

Siispä tein pienen kokeen. Muutin muutamat blogikirjoitukseni Pages-sovelluksella PDF- ja EPUB-muotoihin. Sitten siirsin tiedostot Pagesista sähköpostiin ja poimin ne edelleen muistikortille ja lopulta avasin tiedostot Elonexissa. No hei! Elonex liitetään USB-johdolla tietokoneeseen. Wlania ei valitettavasti ole. Onneksi edes nk. "Adidas-verkko" toimii ja voin käyttää SD-kortteja tiedostojen siirtämiseen.

Liitin mukaan kaksi kuvaa Elonexista. Teksti on toki luettavaa. EPUB:ssa on mielestäni edelleen jotain vähän pielessä - aivan kuten on ollut muissakin EPUB-kirjoissa, joita olen lukenut Elonexilla. Ehkä kirjanlukulaitteeni on vain vanha eikä tue uusia jippoja? Tai sitten Pages puolestaan ei osaa viedä tekstiä oikein EPUB-muotoon. Olen *melkein* tyytyväinen. Pagesin EPUB-vienti on aika hyvä ja ihan käyttökelpoinen - paras tähän mennessä testaamistani (edullisista sovelluksista puhutaan!). PDF näyttää ihan melko hyvältä. Tosin zoomaaminen ei tee hyvää ylätunnisteelle. Myös teksti saisi olla tavutettu. Nyt jää liian isoja koloja. Tekisin PDF:n mieluummin vaikkapa Windowsissa Wordilla tai sitten Raspberry Pi:ssä LibreOfficessa.

Tästä voi ladata testitiedostoni:


PS iCloud-palvelussa on myös tarjolla Pages. Jos omistaa Apple ID:n niin sinne vaan kokeilemaan! Osoite on www.icloud.com .

Pages osaa viedä asiakirjan
neljään eri tiedostomuotoon

Pages tiputti EPUB-muotoon
viedessään ylätunnisteen pois,
mutta sentään ilmoitti asiasta

PDF:n ylätunniste rivittyi kahdelle
riville, kun zoomasin tekstiä
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti