lauantai 13. syyskuuta 2014

RISC OS 5 toimii salamannopeasti Raspberry Pi:ssä - saisipa vielä Javascriptiä ymmärtävän www-selaimen

RISC OS on käyttöjärjestelmä ja kotoisin Englannista. Se nähtiin ensimmäisen kerran jo 1980-luvun tietokoneissa. Tänään RISC OS on sovitettu mm. Raspberry Pi:lle (ja lukuisille muillekin tietokoneille).

Olen aiemminkin kokeillut kyseistä käyttöjärjestelmää "Raspissa" ja havainnut, että nopea se on. Koneen kun käynnistää niin alta kymmenen sekunnin graafinen käyttöliittymä on latautunut. RISC OS ei tunnu ollenkaan samanlaiselta kuin vaikkapa Windows tai Linuxin graafiset käyttöliittymät. Olen lukenut pari opastakin, joita löysin verkosta vaan silti "kämmään", kun pitäisi suorittaa päivittäisiä askareita; esim. kansion luominen ja tiedoston tallennus. Koska käytän suureksi osaksi Linuxia "Raspissa", en ole opetellut RISC OS:ia perinpohjaisesti.

Kunpa vielä saisi Javascriptiä hyvin tai edes jotenkin tulkitsevan www-selaimen RISC OS:lle niin vaihtaisin pois Linuxista. Tällä hetkellä selaimena toimii Netsurf, joka on fantastisen nopea (ja saatavana muuten muillekin alustoille). Vaan kun eteen tulee Javascriptiä sisältävä www-sivu, se on nk. no-go. Valitettavasti vain hyvin usea verkossa toimiva palvelu sisältää paljon Javascriptiä. Toivotaan, että Raspbianille sovitettu Epiphany ilmestyisi RISC OS:lle. Tosin Epiphany on julmetun raskas eikä ole siksi välttämättä tervetullut RISC OS:n puolelle.

RISC OS 5 Raspberry Pi:ssä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti