lauantai 20. syyskuuta 2014

Tällaiselta näyttää käyttöjärjestelmä Digabi OS, jota käytetään mahdollisesti ylioppilaskirjoituksissa parin vuoden päästä

Digabi OS on Debian Linuxiin pohjautuva nk. Live Linux. Tämä tarkoittaa, että muistitikku työnnetään tietokoneeseen, painetaan F12-funktionäppäintä (voi vaihdella koneen merkin ja mallin mukaan) ja valitaan, että tietokone lataa käyttöjärjestelmän muistitikulta. Jos kiintolevyllä on asennettuna Windows, mitään vahinkoa ei tapahdu. Muistitikku otetaan koneen sammuttamisen jälkeen pois ja kone käynnistyy Windowsiin kuten ennenkin.

Suomen lukiot siirtyvät tietokonepohjaisiin ylioppilaskirjoituksiin muutaman vuoden päästä. Näin olen asian ymmärtänyt. Digabi OS on ehdolla käyttöjärjestelmäksi, jota kaikki abit käyttävät tietokoneissaan. Päätin kokeilla, miltä Digabi OS näyttää tällä hetkellä. Jos etsit Digabi OS:n latauslinkkejä, lue aiempi kirjoitukseni koskien Digabi OS -käyttöjärjestelmää.

Digabi OS jaellaan n. 900 Mt:n kokoisen ISO-levykuvana. Hanki Win32DiskImager (toimii Windowsissa) ja kirjoita Digabi OS muistitikulle. 2 Gt:n kokoinen tikku riittää. Muista vaihtaa Win32DiskImagerissa *.img:n tilalle *.*, jotta pääset valitsemaan ISO-imagen.

Valitsin testipenkiksi nk. Acer Aspire One -miniläppärin (malli ZG5) , joka seisoo kaapissani ja edelleen odottaa ostajaa. RAM-muistia on 1 Gt. Prosessori on Intel Atom 1,6 GHz. Kiintolevyn kokotietoa ei tarvita yhtään mihinkään, kun käytetään Live Linuxia. Ei siis mikään tykkikone. Saa kelvata! Tässä on lainaus Digabi OS:n www-sivulta laitteistovaatimuksista:

"Laitteen vähimmäismäärittely löytyy YTL:n sivuilta, mutta keskeiset vaatimukset ovat:
  • x86-yhteensopiva prosessori
  • suositus vähintään 2 Gt keskusmuistia (RAM)
  • mahdollisuus käynnistää tietokone ulkoiselta medialta (erityisesti USB-muistilta)
  • laitteessa tulisi olla akku sähkönsyöttöhäiriöiden varalta
  • sekä langaton (WiFi) että langallinen (Ethernet) verkkoliitäntä, mahdollisesti USB-liitännän avulla
  • mahdollisuus liittää kuulokkeet ja mikrofoni joko USB-liitännän tai 3,5 mm:n pistokkeiden avulla

Lisälaitteiden on liityttävä koneeseen kaapeleilla. Bluetooth-laitteet tai muuta langatonta tiedonsiirtoa käyttävät laitteet eivät ole sallittuja."

Seuraavaksi tietokone käynnistetään muistitikulta. Tämä siis tarkoittaa, että muistitikulla on Debian Linuxiin perustuva Digabi OS, joka latautuu tietokoneen muistiin (RAM), kunhan löytyy painike, jolla pääsee valitsemaan käynnistysmedian. Minun tietokoneessani kyseinen painike on F12. Kannattaa selvittää tämä painike etukäteen! Se ei aina ole F12!

Ihan bootin alussa sai valita PC:n, Macin ja Chromebookin väliltä (!). Minun Acer Aspire One -miniläppärini käynnistyi noin minuutissa. Wlan-kortti tunnistui ja pääsin syöttämään oman langattoman kotiverkkoni salasanan. LibreOfficen Writer-tekstinkäsittelyohjelman käynnistys vei  noin 45 sekuntia. Katsoin Terminator-sovelluksella (siis komentoriviltä) muistinkulutusta. Komento top kertoi, että yksi gigatavu keskusmuistia oli lähes kokonaan käytössä. Enempää koneessa ei muistia olekaan. Toinen gigatavu ei olisi pahitteeksi. Digabi OS on ulkonäöltään melko pelkistetty. Joku Gnomen versio siinä näyttäisi olevan. Lähetin työpöydällä olevan kuvakkeen kautta käynnistyvästä sovelluksesta miniläppärini laitetiedot Digabi-projektille. Terveisiä vaan sinne kehittäjäpäähän.

Näyttäisi siltä, että viime vuosikymmenen miniläppärit voidaan unohtaa eikä niitä kannata ottaa mukaan ylioppilaskirjoituksiin. Minä kysyn, voiko kokelas varmistaa etukäteen, että mm. wlan-piiri on tuettu ja Digabi OS varmasti käynnistyy. On aikamoinen pettymys, mikäli kirjoitukset menevät pieleen laiteyhteensopimattomuuden takia. Toinen huoli on se, että kaikilla ei kertakaikkiaan ole uutta ja hienoa kannettavaa. Ei ainakaan pääkaupunkiseudulla. Akun kun pitäisi kestää pitkätkin ajat ja se tarkoittaa, että tietokoneen pitää olla suhteellisen uusi (kaksi vuotta vanha korkeintaan). Mitä tulee Digabi OS -muistitikkuun niin se toimi mielestäni luotettavasti tai ainakin samalla tavalla kuin kaikki muutkin Live Linuxit. Harvoin ne ovat itselläni temppuilleet. Jäädän odottamaan päätöstä, valitaanko Digabi OS valtakunnalliseksi alustaksi kirjoituksiin.

2 Gt:n tikku riittää

Win32DiskImager

Acer Aspire One toimitettiin Windows XP:llä

Acer Aspire One (ZG5) ja Digabi OS

Joku Gnomen versio se taitaa olla


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti