maanantai 15. syyskuuta 2014

Kolme tietokonetta - mikä näistä sopii lukiolaiselle?

Lukiolainen tarvitsee nykyään tietokoneen. Niinpä päätin "laittaa viivalle" kolme kovaa "rautaa". Mikä niistä voisi sopia lukiolaiselle?
  • Ensimmäinen kone taitaa olla vuodelta ~ 2006. Kysymyksessä on Macbook ja käyttöjärjestelmänä OS X 10.6.8. Ihan hyvä kone. Wlan löytyy. Akku tosin on jo loppu. Opiskelijan kannattaakin ottaa luokassa paikka jostain pistorasian vierestä. Maksoi monta vuotta sitten 250 €.

  • Toisena ehdokkaana on HP Omnibook XE 4100 suunnilleen vuosituhannen vaihteesta. Maksoi kympin. Tässäkin koneessa akku on nk. kaputt. RAM-muistia taisi olla 512 Mt. Viime keväänä julkaistu Ubuntu 14.04 kolmen vuoden tuella kyllä pyörii koneessa. Kone kestää siten koko lukioajan. COM-portti löytyy, jos vaikka sorvaamaan ryhtyy. Kaksoistutkinnon suorittajalle. Aika painava kone, joten voimaa olla pitää.


  • Viimeisenä koneena on tarjolla Chromebook. Koneen tulee olla koko ajan verkossa, koska sovellukset ovat HTML5-pohjaisia eli käytännössä verkkosivuja (esim. Google Docs). Tämä kyseinen kone on niitä ensimmäisiä Chromebookeja ja vieläpä saksankielisellä näppäimistökartalla. Kielen opiskelijalle siis. Merkit åäö löytyvät ja tarvittaessa myös ü. Akku kestää vielä pari kolme tuntia. Ruokatunnilla kannattaa ladata. Kirjoituksia tämä(kään) kone ei jaksa sentään. Plussana on paikka SIM-kortille. Kun koulun wlan on tukossa, pääsee 3G:n kautta ohituskaistaalle, kun muut ottavat kynän ja paperia esiin. Maksoi nettikirpputorilta ~ 150 € vuosi sitten.


Q: Mistä sä olet löytänyt tommosia ritsoja ja et kai sä nyt tosissas ala tarjota noita lukiolaiselle? Johan ne nauraa sen raukan pihalle!
A: Nämä kaikki kolme tietokonetta löysin meidän pöydiltä kotona. Macci on käytössä yläastelaisella. Chromebookilla työskentelen kotona ja tätäkin kirjoitan juuri em. koneella. HP on testialusta esim. Ubuntua tai Debian Linuxia varten.

Q: Eiks tulis halvemmaks päräyttää kunnon koneet kerralla? Sitten olis pitkäksi aikaa vermeet, esim. koko lukion ajaksi.
A: Juu, niin se varmaan on. Vaan kun kännytkin on jo ostettu nettikirppikseltä (niitä entisiä kytkystä päässeitä kapuloita). Ei kuule ole nyt oikein mahdollista hankkia kalliita koneita. Lukiolaiselle pitää hankkia muutakin kuin tietokone ja kapula. Kaikilla ei kerta kaikkiaan ole varaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti