torstai 25. syyskuuta 2014

NetBSD Raspberry Pi:ssa - nopea ja kevyt vaihtoehto Linuxille?

Linux on tuttu, mutta mikä on NetBSD?

Linux on hyvin tuettu käyttöjärjestelmä Raspberry Pi -alustalla. Mukavaa on se, että kerran Linuxia opetelleelle kaikki tutut työkalut ovat saatavilla. Myös käyttöönotto on tehty helpoksi - sen kuin kirjoittaa ISO-tiedoston SD-kortille.

Vaan Linux on myös hidas Raspberry Pi:ssä, jonka rosessori hyrrää nopeudella 700 MHz ja RAM-muistia, joka pitää jakaa näytönohjaimen kanssa, on vain 512 Mt. Milloin viimeksi käytit tällaista kokoonpanoa?

Vaikka kaikenlaista edistystä Linuxin nopeuttamiseksi Raspberry Pi:ssä onkin tapahtunut, työpöytäkäyttö on edelleen melko hidasta. On varattava kahvia, purkkaa ja istumalihaksia, mikäli aikoo työskennellä Raspin ja Linuxin kanssa koko päivän. Pitää tosin mainita, että Raspberry Pi on tarkoitettu lähinnä harrasteprojekteja varten eikä työpöytäkäyttö ole se ihan ykköskäyttökohde.

Päätin kokeilla NetBSD-nimistä UNIX-varianttia Raspberry Pi:ssä. En ole juurikaan käyttänyt ko. käyttöjärjestelmää. Sen tiedän, että helppokäyttöisiä työkaluja ei ole NetBSD:ssä yhtä paljon kuin Linuxissa. Sanotaan näin, että NetBSD muistuttaa Linuxia sen alkuaikoina. NetBSD ja Linux ovat toistensa sukulaisia.

Wikipedia kertoo seuraavaa:
"NetBSD on vapaa BSD Unixin kaltainen tietokoneen käyttöjärjestelmä. NetBSD-projekti on erityisesti keskittynyt luomaan laitteistoriippumatonta käyttöjärjestelmää, joka toimii lähes jokaisessa yleiskäyttöisessä tietokoneessa erilaisista käskykannoista, väylistä ja muista eroavaisuuksista huolimatta."
NetBSD:n asennus ja käyttöönotto on helppoa, kun vähän suunnittelee etukäteen

Halusin päästä helpolla. Löysin valmiin imagen seuraavasta osoitteesta: ftp://ftp.netbsd.org/pub/NetBSD/misc/jun/raspberry-pi/2014-09-20-earmhf/ . Purin gzipatun paketin ja kirjoitin imagen SD-kortille. Itse asiassa käytin MicroSD-adapteria, johon lykkäsin kännykästä tutun pikkuisen 4Gt:n muistikortin. Toki tiedossa on, että luku- ja kirjoitusajat ovat noissa korteissa pitkät vaan halusin samalla vähän härnätä NetBSD:tä. Voisiko NetBSD toimia Raspberry Pi:ssä nopeammin kuin Linux?
Luku- ja kirjoitusajat ovat tässä muistikortissa pitkät

Entäs se nopeus ja keveys - miten kävi?

Huh, sisään järjestelmään pääsi kirjoittamalla loginissa root. Olipas suoraviivaista! Japania tuli vastaan ja se oli minulla tiedossa. Tämä on jonkun fanin työstämä valmis image. Työpöytänä on IceWM. Mukaan on valittu hyvin vähän mitään sovelluksia. Www-selaimena on Dillo, joka on hyvin kevyt, mutta ei osaa näyttää kaikkia www-sivuja oikein. Firefox kuulemma on saatavana (onko Raspberry Pi:n ARM-prosessorille?). Kunhan nyt opettelen ensin asentamaan sen!

Kun Terminaali-ikkuna ja Dillo ovat käynnissä, RAM-muistia kuluu aika vähän. Nimittäin komento top ilmoittaa, että yli 300 Mt RAM-muistia on vapaana. Firefox varmaan syö tuon kaiken, olettaisin. Tämän lyhyen istunnon perusteella en vielä voi sanoa, onko NetBSD ratkaisevasti nopeampi ja kevyempi kuin Linux samassa raudassa. Pitää tehdä lisää kokeiluja. Ainakin tähän asti näyttää lupaavalta.

Edit: Pikkuinen SD-kortti ei tuntunut hidastavan NetBSD:n latautumista käynnistyksen yhteydessä.

IceWM

Komento top

JapaniaEi kommentteja:

Lähetä kommentti