Linuxilla on, millä "paukutella henkseleitä". Yritykset, kuten vaikkapa Nokia ja Google käyttävät Linuxia mobiililaitteissaan tai mobiilikäyttöjärjestelmissään. Muita ovat Mozilla-säätiö Firefox OS:llaan tai Jollan Sailfish OS.
Hyvin siis menee ja pelkästään Googlen Android on asennettuna ~ 85 %:in koko maailman älypuhelimusta. Android on siis mobiilipuolen Windows.
Linus Torvalds haluaa, että Linux yleistyy myös Desktopin puolella eli tietokoneessa. Jos joku olisi sanonut 10 vuotta sitten, että Linux on voittaja mobiilipuolella, en olisi uskonut. Linux Desktopia tukemaan on saattanut ilmestyä yllättävä yritys. Pitäisikö lyödä vetoa, mikä on tilanne 2024?
Nimittäin Valve, joka työstää Linux-pohjaista Steam-pelialustaa, on Linusin mielestä jos ei nyt ratkaisu asiaan niin potentiaalia omaava yritys. Linus näkee, että Valvella on annettavaa nimenomaan Desktopin puolelle mm. pakettien yhtenäistämisen puolelle. Itse käytän *juuri tälläkin hetkellä* Debian Linuxiin perustuvaa Raspbiania, jonka päivitän komentoriviltä. Järjestelmäni huolii deb-paketteja. Linux-maailmasta löytyy myös mm. rpm- ja tgz-paketointia. En oikein voi hyödyntää muita kuin deb-paketteja.
Riittääkö, että paketit ovat yhteensopivia keskenään tai paketteja on vain yhtä lajia (esim. deb-paketit eikä muita)? Tuo pakettimaailman hajanaisuus on varmaankin yksi suurimmista ongelmista. Se pitää korjata ensin ja sitten voidaan katsoa eteenpäin. Huomauttaisin, että GNU GPL -lisenssi sallii Linux-softan hyödyntämisen. Ei ole siis ihme, että vuosien varrella on syntynyt erilaisia tapoja asentaa sovelluksia Linuxiin. Jokainen on voinut "taaplata tyylillään".
Kotona minulla on vanha Chromebook, josta pidän paljon. Miksi se sivuutetaan tässä yhteydessä? Miksi siitä ei puhuta ollenkaan? Onhan Chrome OS:n pohjana Linux. Ehkä Linux Desktop ei tarkoita pelkkää Chrome-selainta Linusin mielestä. Minusta Chrome OS ja Chromebook ovat näppäriä.
Kun paketeista päästään eteenpäin, seuraavana on vuorossa itse Desktop. Millainen sen pitäisi olla? Windowsin ja Macissä käytettävän OS X:n osalta ollaan totuttu aina samannäköiseen käyttöliittymään. No, Windows 8/8.1 sekoittivat pakkaa jonkun verran. On mielenkiintoista nähdä, loppuuko keskustelu Linux Desktopista, kun/jos paketointi saadaan yhdenmukaiseksi. Vai käykö niin, että Valve vie ja muut (Gnome, KDE, lukuisat ikkunamanagerit) vikisevät? Pitääkin asentaa Valven Steam syksyn aikana, kun kerran rautatukikin on kuulemma viime aikoina parantunut.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti