torstai 11. syyskuuta 2014

CyanogenMod Beta Installer kokeiltu Nexus 4 -puhelimessa ja Windowsissa

Nexus 4 on puhelin, joka nielee sisäänsä useita Linux-pohjaisia mobiilikäyttöjärjestelmiä; Android, CyanogenMod, Firefox OS, Ubuntu Touch, Sailfish OS... Tällä kertaa oli vuorossa CyanogenMod, jonka voi asentaa nk. perinteisesti esim. Linuxin komentorivityökalujen avulla. Päätin kokeilla Beta Installeria, joka lupaa, että käyttäjän ei tarvitse käydä komentorivillä kertaakaan.

Pääpiirteissään asennus meni, kuten CyanogenMod lupaa ohjeessaan:

  • Nexus 4.ssa oli asennuksen alussa asennettuna Android 4.4.x.
  • Siirryin puhelimen www-selaimella osoitteeseen http://get.cm ja latasin apk-pakatun asennussovelluksen
  • Asensin apk-pakatun asennussovelluksen Androidiin ja käynnistin sovelluksen
  • Sallin Androidin Asetuksista tuntemattomat lähteet, jotta sain ladattua apk-pakatun asennussovelluksen. Asennus muistutti tästä.
  • Estin myös puhelinta menemästä virransäästötilaan. Asennus muistutti tästä.
  • Kun sain luvan, siirryin Windowsin puolelle ja asensin tietokoneeseen CyanogenMod Installerin, jonka myös käynnistin.
  • Installer latasi Internetistä CyanogenModin ja yritti ottaa yhteyttä Nexus 4 -puhelimeen. Tässä kohdassa jouduin vaihtamaan USB-porttia. Ehkä asennussovellus oli hukannut portin. Pääsin jatkamaan.
  • Lopulta asennus oli valmis.

Vain yhdessä kohdassa Beta Installer ei toiminut eli silloin, kun USB-portti oli hukassa. Muilta osin homma meni siististi. Tavalliselle käyttäjälle Beta Installerilla tehty asennus on siistimpi kuin aiempi komentoriviltä tehty.

Millainen se CyanogenMod sitten on? Se on ihan tavallinen Android, joka joko välttelee Googlen sovelluksia tai sitten ne saa myös käyttäjän niin halutessa otettua käyttöön - ihan miten vaan. Käyttöliittymä on se sama kuin Androidissa. Äkkiseltään en huomannut nopeuseroa. Akkukestoa pitää mittailla parin viikon ajan.

Microsoftin huhutaan olevan kiinnostunut CyanogenModista. Näin kuulemma voisi päästä parempiin tienesteihin Android-pohjaisilla puhelimilla (vrt. Nokia X). Minusta CyanogenMod on niin lähellä Googlen Androidia, että Microsoft ei pääsisi mitenkään erottumaan muista kilpailijoista. Olen sitä mieltä, että Microsoft ostaa (jos ostaa) CyanogenModin vain kiusatakseen Googlea.

Nexus 4 käynnistymässä

Kuva asennuksen varrelta Windowsin puolelta

Asennus on valmis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti