tiistai 16. syyskuuta 2014

Digabi OS - kaikki Suomen lukiot käyttävät ylioppilaskirjoituksissa Live Linuxia?

Muistitikulta ajettavia Linux-versioita on ollut saatavilla jo pitkään. Knoppix taisi olla ensimmäisten joukossa kauan sitten. Muistaakseni kokeilin CD-levyltä ajettavaa Linuxia ensimmäisen kerran joskus vuosituhannen vaihteessa.

Yllätyin iloisesti, kun luin, että Suomen lukiot ottavat käyttöön kirjoituksissa Digabi OS:n, jota ajetaan muistitikulta tai CD/DVD-levyltä (mitään lopullista päätöstä ei ole vielä tehty!). Olen iloinen, koska:
  • Suomessa yritetään pitkästä aikaa. Aikuisten oikeasti tämä projekti on kova juttu.
  • Vapaan lähdekoodin softaan luotetaan - tällä kertaa lukioissa.
  • Linux on alunperin kotoisin Suomesta! Hyvä Suomi ja Linux!
Vaan joitain epäkohtiakin löysin. Monessa perheessä penniä venytetään nykyään. Tuntuu kohtuuttomalta, että jokaisella opiskelijalla pitää olla hyvin uusi tietokone omasta takaa kirjoituksia ja lukio-opiskelua varten. Ehdin hetkeä aiemmin tarjota blogissani lukiolaisille kotoani löytyviä ja päivittäisessä käytössä olevia tietokoneita. Näitä ovat:
  • Macbook vuosimallia ~ 2006
  • HP Omnibook vuosimallia ~ 2002
  • Chromebook vuosimallia ~ 2011
Koska esiversio on saatavilla ja ladattavissa, aion kokeilla Digabi OS -käyttöjärjestelmää ja yrittää saada selville, millaisessa tietokoneessa tämänhetkinen versio toimii. Minua kiinnostaa mm. tietää, kuinka paljon RAM-muistia tarvitaan. Edelleen haluan vastauksen kysymykseen, kuinka uusi tietokoneen pitää olla. Onko "raudan" oltava kuluvalta vuosikymmeneltä vai käykö vuosituhannen alussa hankittu tietokone? Minua puolestaan huolettaa tietokoneiden akkukesto. Kenen "kontolle" tuo asia jää?

Kurkistapa seuraavaan osoitteeseen ja tutustu Digabi OS -käyttöjärjestelmään itse:
Lataa ISO-esiversiot tästä (SourceForge:sta):

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti