perjantai 8. helmikuuta 2013

M$ Office Linuxille?

Mitä ihmettä? Väittävät, että Microsoft Office olisi saatavana ensi vuonna ihan virallisesti Linuxille. Onko Microsoft tosiaan noin epätoivoinen, että kaikki roposet on kerättävä markkinoilta? Kuinka moni Linux-käyttäjä lopulta maksaisi Officesta ja ajaisi sitä Linuxin päällä?

Voisiko tämä mahdollinen Linux-versio viitata siihen, että Officea on yhä hankalampi myydä? Sen aiempia versioita löytyy lähes jokaisesta Windows-tietokoneesta. Open/LibreOffice ja Google Docs vievät vielä oman siivunsa markkinoista. Microsoft on lisäksi ilmoittanut, että Office julkaistaan iPadille ja Android-tableteille. Microsoft haluaa, että Office on kenen tahansa savutettavissa riippumatta alustasta. Koska näemme Apple TV:ssä toimivan Officen (se on sentään mahdotonta)?

Office on tähän asti saatu toimimaan Linuxin päällä mm. Wine:n avulla. Sen on koettu olevan nk. "vippaskonsti" eikä Microsoft ole halunnut antaa tukea tällaiselle "viritykselle". Myös Linux-käyttäjät ovat halunneet olla käyttämättä Microsoftin Officea. Selkeä "hajurako" on säilynyt kaikki nämä vuodet.

Minä uskon, että Office julkaistaan jollekin tunnetulle Linux-levitysversiolle. Sellainen voisi olla esimerkiksi Ubuntu tai SuSE. Miksei myös Fedora tai Redhat? Joka tapauksessa tulee käymään niin, että osa Linux-käyttäjistä siirtyy Debianiin tai Slackwareen. Sen sijaan se levitysversio, joka lähtee vehkeilemään Microsoftin kanssa, on tuhon oma. Nimittäin Linuxia ei huolita laajasti yrityskäyttöön, vaikka Office olisikin sille saatavilla. Edelleen vapaata softaa kannattavat Linux-käyttäjät karttavat sellaista levitysversiota, joka tarjoaa oletusarvoisesti heti asennuksen jälkeen kokeiluversiota Microsoft Officesta. Siihen väliin jää pieni joukko sellaisia, jotka haluavat kokeilla Officea Linuxin päällä. Tämä joukko on pieni.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti