sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Nexus 7 + Ubuntu = toistaiseksi pitkäikäisin tabletti?

Katselin YouTubesta videota, jossa Ubuntu asennettiin Nexus 7 -tablettiin. Uutuuden viehätystähän siinä oli toki. Mutta sain myös vinkkiä, miksi nimenomaan Nexus 7 ja Ubuntu yhdessä saattavat kestää pitkäänkin käyttöä.

Applen iPad on kelpo laite, mutta Applen politiikan mukaisesti se tulee melko pian tiensä päähän, sillä Apple jakaa uusimman iOS-käyttöjärjestelmänsä vain uusille laitteilleen. Esimerkiksi iPad 1 saa tyytyä iOS 5 -versioon. Uudempaa iOS 6:ta siihen ei enää saa.

Nexus 7 puolestaan on tabletti, johon voi asentaa muitakin Linux-levitysversioita kuin vain Ubuntun. Tämä ominaisuus on juurikin se, joka tekee Nexus 7:sta hyvin pitkäikäisen. Tablettiin voi päivittää yhä uuden Ubuntun (tai vaikkapa Debianin). Tällainen lähestyminen on täysin päinvastainen Appleen verrattuna.

Nexus 7 ja Ubuntu ovat paitsi pitkäikäinen yhdistelmä myös muutakin kuin pelkkä surffilauta. Koska asennettuna on täysiverinen Linux, tabletissa on mahdollista ajaa erilaisia palvelimia ja näin ohjata vaikkapa web-palvelinta.

Akkuja ei Nexus 7:ssakaan sentään voi vaihtaa. Mikäli tabletissa pyörii jokin palvelin, sähkön saanti on varmistettava. Niinpä Nexus7 on pidettävä tällaisessa tapauksessa piuhassa kiinni. Voisin kuvitella, että akku kuolee 2-3:ssa vuodessa.

On mielenkiintoista nähdä, jatkaako Google nykyisellä linjalla ja tarjoaa edelleen Nexus -tabletteja, joita voi muutella mielensä mukaan. Voisiko Google hyötyä siiä, että Androidin tilalle asennetaankin Ubuntu tai Debian? Android on lopulta myös Linuxiin pohjautuva käyttöjärjestelmä. Canonical ltd, joka yrittää Ubuntullaan tablettimarkkinoille, on ainakin nyt aluksi riippuvainen Nexus -tableteista. Ilman niitä kukaan ei voi tietää, miltä Ubuntu tuntuu ja näyttää tabletissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti