torstai 14. helmikuuta 2013

Ubuntu Phone ja sen seurannaiset tulevat viemään voiton - Torvaldsin ennustus toteutuu

Linus Torvalds on ennustanut aiemmin, että vapaaseen lähdekoodiin perustuvat laitteet voittavat suljetulla koodilla varustetut vastaavat. Nyt tulee käymään juuri mainitulla tavalla matkapuhelinmaailmassa.

On kyllä kertakaikkiaan mieletöntä todistaa kuluvan vuosikymmenen aikana, kuinka ensin Windows Phone, sitten iPhone ja lopulta myös Android antavat jokainen tilaa vapaaseen lähdekoodiin perustuville puhelimille.

Mihin tämä väitteeni perustuu? Suljetin koodin puhelimet ovat rakentaneet markkinat ja kypsentäneet tilanteen nykyisen kaltaiseksi, jossa edelleen puhelinvalmistajat pyrkivät katteisiin, mutta samalla miettivät, miten karsia kustannuksia. Siirtymällä vapaaseen lähdekoodiin softasta ei tarvitse maksaa mitään. Myös puhelimia valmistetaan entistä tehokkaammin, kun ensin on harjoiteltu 20 vuotta mm. Nokian toimesta. Melkein mikä taho tahansa voi aloittaa oman puhelimen myynnin. Senkuin tilaa bulkkikännyköitä Aasiasta.

Toivotan ehdottomasti Ubuntu Phonen tervetulleeksi. Mikäli kyseinen puhelin toimii myös tietokoneena, se on toiveitteni täyttymys. Haluaisin liittää nykyisen Windows -puhelimeni näyttöön ihan samalla tavalla. Sehän olisi Microsoftille kauhistus, että hylkäisin PC:n, jossa on Windows. Ei sataisi enää Microsoftin laariin.

Mikä Linuxin levitysversio on seuraavana vuorossa Ubuntun jälkeen? Ja miksi? Siksikö, että Ubuntu on aivan liian kaupallinen joidenkin mielestä? Ubuntu Phoneen voi varmasti pienellä vaivalla asentaa muitakin Linux-levitysversioita. Debianiin perustuva puhelin - miksi ei?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti